Τα πράγματα δεν είναι ΠΟΤΕ έτσι όπως φαίνονται.
Κάποτε ένας αστρονόμος είπε: «Ερεύνησα από την μια άκρη στην άλλη το σύμπαν με το τηλεσκόπιό μου. Πουθενά δεν βρήκα τον Θεό». Και κάποιος βιολιστής του απάντησε: «Και εγώ πήρα το βιολί μου και εξέτασα κάθε κομμάτι του και κάθε χορδή του. Πουθενά δεν βρήκα μουσική». Μη διαβάσετε τις επόμενες σελίδες με τον τρόπο που θα τις διάβαζε ο αστρονόμος.

25 Απριλίου 2008

Έχουμε και επιτυχίες

Υποκλίθηκαν στην ευφυΐα δύο Ελλήνων μαθητών

«Οι διοργανωτές μάς προκάλεσαν και βάλαμε στοίχημα πέντε... μπίρες. Πήραμε τα μετάλλια, τις μπίρες και φύγαμε», λένε ενθουσιασμένοι

Έβαλαν στοίχημα... πέντε μπίρες με τους διοργανωτές και μάζεψαν όλα τα μετάλλια το περασμένο Σαββατοκύριακο σε διεθνή μαθηματικό διαγωνισμό στο Βάλτσε της Ρουμανίας.

Δύο μαθητές λυκείου από τη Θεσσαλονίκη αρίστευσαν στον διαγωνισμό «Πυθαγόρας» και μάλιστα κατάφεραν να λύσουν ασκήσεις στερεομετρίας, που ποτέ δεν είχαν διδαχτεί, μετατρέποντάς τες σε επιπεδομετρία, εκπλήσσοντας τους βαθμολογητές που... υποκλίθηκαν στην ευφυΐα τους.

Ο Ορφέας Αντωνίου πήρε χρυσό μετάλλιο και ο Βαγγέλης Ταρατόρης χάλκινο, ενώ μαζί πήραν το χρυσό στο ομαδικό... αγώνισμα, αφήνοντας τους επαίνους και τις απλές διακρίσεις για τους υπόλοιπους 600 μαθητές από διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Γιος του προέδρου του μαθηματικού τμήματος του Α.Π.Θ., ο Ορφέας Αντωνίου μεγάλωσε σε ένα σπίτι γεμάτο από μαθηματικά και τα αγάπησε. Μαθητής της Β λυκείου στα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη, κάνει πολλές ώρες μαθήματα για τη δική του ευχαρίστηση κι όχι για να προχωρήσει την ύλη, την οποία άλλωστε ξέρει απέξω κι ανακατωτά.

«Η Ρουμανία έχει παράδοση στα μαθηματικά και όταν φτάσαμε οι διοργανωτές είχαν ένα ύφος σνομπ, του στυλ «τι θέλετε εσείς εδώ», «δεν έχετε καμία ελπίδα για διάκριση». Εμείς δεν πτοηθήκαμε και ένας από αυτούς με προκάλεσε να βάλουμε στοίχημα. Δέχτηκα, βάλαμε στοίχημα πέντε μπίρες, πήραμε τα μετάλλια, τις μπίρες και φύγαμε», δήλωσε στο «Έθνος».

Υποτροφία
Ένα ολοστρόγγυλο 20 πήρε ως γενική βαθμολογία πριν από λίγες μέρες στον έλεγχο ο Βαγγέλης Ταρατόρης, που φοιτά με υποτροφία στο ίδιο σχολείο. Στον διαγωνισμό της Ρουμανίας βρήκε τα θέματα δύσκολα, αλλά όπως κι ο Ορφέας έλυσε τη στερεομετρία με... επιπεδομετρία και έφυγε με το χάλκινο μετάλλιο στο ατομικό και το χρυσό στο ομαδικό.

«Από πολύ μικρός ήμουν πιο μπροστά από τους άλλους στα μαθηματικά. Μου αρέσουν πολύ και νομίζω ότι μπορώ να λύσω και τα πιο δύσκολα προβλήματα, όσο κι αν χρειαστεί να παιδευτώ», μας είπε ο Βαγγέλης, που φυσικά θέλει να σπουδάσει στο μαθηματικό, ενώ από 10 χρόνων έχει το ECDL -είναι μάλλον ο μικρότερος σε ηλικία κάτοχος του διπλώματος αυτού- και παράλληλα έχει αποκτήσει πολλά χρυσά μετάλλια σε αγώνες κολύμβησης, όπου αποτελεί μια από τις ελπίδες της χώρας μας στο ελεύθερο.

Τους δύο μαθητές συνόδευσε στη Ρουμανία ο καθηγήτρια μαθηματικών Ελένη Μήτσιου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου