Τα πράγματα δεν είναι ΠΟΤΕ έτσι όπως φαίνονται.
Κάποτε ένας αστρονόμος είπε: «Ερεύνησα από την μια άκρη στην άλλη το σύμπαν με το τηλεσκόπιό μου. Πουθενά δεν βρήκα τον Θεό». Και κάποιος βιολιστής του απάντησε: «Και εγώ πήρα το βιολί μου και εξέτασα κάθε κομμάτι του και κάθε χορδή του. Πουθενά δεν βρήκα μουσική». Μη διαβάσετε τις επόμενες σελίδες με τον τρόπο που θα τις διάβαζε ο αστρονόμος.

28 Ιουνίου 2008

Η καρδιά σκέπτεται

SKY στις 2/3/2008, 10 το βράδυ.
Ντοκυμανταίρ σχετικά με την καρδιά με τίτλο «Μνήμες από το παρελθόν».
Ο Πολ Πίρσαλ έκανε μεταμόσχευση μυελού των οστών στην Χονολουλού το 1980 και άρχισε να ερευνά το φαινόμενο των εμπειριών που ανήκουν στον δότη. Έγραψε το βιβλίο «Κώδικας καρδιάς». Αργότερα συνεργάστηκε με τον Γκάρι Σουόρτζ, ο οποίος ερευνούσε και αυτός το ίδιο φαινόμενο.
Ο Γκάρι Σουόρτζ, στο Πανεπιστήμιο του Γέϊλ, έχει μία νέα θεωρία περί μνήμης. Δεν έχει ανακαλυφθεί στον εγκέφαλο ένα κέντρο που να ασχολείται αποκλειστικά με την μνήμη. Η καρδιά επιπλέον έχει στην διάθεσή της έναν αριθμό από νευρώνες που παίζουν τον ρόλο ενός «μικρού εγκεφάλου». Από αυτά τα δύο είναι πιθανόν ο φορέας της μνήμης να βρίσκεται σε όλο το νευρικό σύστημα.
Η καρδιά έχει 100 φορές πιο έντονο ηλεκτρομαγνητισμό από τον εγκέφαλο. Μπορεί δε να ανιχνευθεί από απόσταση δύο μέτρων!
Πειράματα έχουν αποδείξει την ύπαρξη ηλεκτροκαρδιακής διαίσθησης. Στο πείραμα έδειχναν φωτογραφίες που προκαλούσαν ακραία συναισθήματα (θετικά ή αρνητικά). Τα ηλεκτρονικά όργανα μέτρησης έδειξαν ότι πριν εμφανισθεί η εικόνα, η καρδιά ήδη αντιδρούσε!
Όσον αφορά τους μεταμοσχευμένους υπάρχει η πιθανότητα να μεταφέρονται μνήμες στον δέκτη, οι οποίες είναι αποθηκευμένες στον «καρδιακό εγκέφαλο» του δότη.
Έγιναν έρευνες με ερωτηματολόγια προς την οικογένεια του δότη και προς την οικογένεια του δέκτη. Προσπάθησαν να ανακαλύψουν ομοιότητες στην συμπεριφορά και τις συνήθειες του δότη και του δέκτη, που να παρουσιάστηκαν όμως μετά την εγχείρηση.
Ένα ποσοστό 5 έως 10% των δεκτών καρδιάς βιώνει σημαντικές αλλαγές στις συνήθειες και τα συναισθήματά του. Έχει επίσης «αναμνήσεις» που δεν είναι δικές του. Στις περιπτώσεις αυτές φαίνεται ότι ο δέκτης «κολλάει» τις συνήθειες και τις μνήμες του δότη.
Σε μία περίπτωση κάποιος, μετά την εγχείρηση, άρχισε να ακούει κλασσική μουσική ενώ πριν δεν του άρεσε να ακούει καθόλου μουσική. Ανακάλυψε τελικά ότι ο δότης ήταν βιολιστής.
Μία γυναίκα που δεν άντεχε καθόλου την βία, μετά την μεταμόσχευση της καρδιάς ενός πυγμάχου, βλέπει ράγκμπι μαζί με τον άνδρα της, φωνάζει και βρίζει!
Ένας τρίτος μετατράπηκε σε αθλητή παρά το γεγονός ότι μέχρι την μεταμόσχευση δεν είχε καμία έφεση στον αθλητισμό.
Αν και δεν υπάρχουν ακόμη αδιάσειστες αποδείξεις για το θέμα, οι ερευνητές βγάζουν το συμπέρασμα ότι «σκεπτόμαστε με την καρδιά» και ότι επιπλέον θα ήταν καλό εάν σκεπτόμασταν έτσι πολύ περισσότερο.