Τα πράγματα δεν είναι ΠΟΤΕ έτσι όπως φαίνονται.
Κάποτε ένας αστρονόμος είπε: «Ερεύνησα από την μια άκρη στην άλλη το σύμπαν με το τηλεσκόπιό μου. Πουθενά δεν βρήκα τον Θεό». Και κάποιος βιολιστής του απάντησε: «Και εγώ πήρα το βιολί μου και εξέτασα κάθε κομμάτι του και κάθε χορδή του. Πουθενά δεν βρήκα μουσική». Μη διαβάσετε τις επόμενες σελίδες με τον τρόπο που θα τις διάβαζε ο αστρονόμος.

8 Δεκεμβρίου 2008

Καλή μας όρεξη

-Δεκαοκτώ χιλιάδες παιδιά πεθαίνουν από πείνα καθημερινά σε όλον τον κόσμο αλλά οι άνθρωποι ουσιαστικά αγνοούν το μέγεθος του προβλήματος 
-Τριακόσια εκατομμύρια παιδιά πεινούν και 18.000 από αυτά πεθαίνουν κάθε μέρα εξαιτίας της πείνας, ενώ ο κόσμος αγνοεί το μέγεθος του ζητήματος, είπε ο εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ (WFP), Τζέιμς Μόρις. «Αν αύριο οι εφημερίδες έγραφαν ότι συνετρίβησαν 45 αεροπλάνα, όλοι οι επιβάτες σκοτώθηκαν και, παρεμπιπτόντως, ήταν όλοι τους παιδιά, ο κόσμος θα εξοργιζόταν. Ειλικρινά, πιστεύω ότι ο κόσμος δεν αντιλαμβάνεται πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα», τόνισε. Οι υπηρεσίες αρωγής υποστηρίζουν πως τα πλούσια κράτη δεν δίνουν αρκετά για την καταπολέμηση της πείνας, η οποία στοιχίζει περισσότερες ζωές από όσες, όλες μαζί οι μεγάλες ασθένειες, όπως το AIDS, την φυματίωση και η ελονοσία. «Η πείνα δε γίνεται πρωτοσέλιδο και πρώτη είδηση στα ΜΜΕ. 
Υπάρχουν μέρη στην Κεντρική Αμερική, όπου το 50% των παιδιών κάτω των 5 χρονών είναι χρόνια υποσιτισμένα και στους ιθαγενείς πληθυσμούς το ποσοστό αυτό εκτοξεύεται στο 70 ή 80%». 
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Εκπαίδευσης για την Πείνα στον Κόσμο, σήμερα ο πλανήτης μπορεί να θρέψει τους πάντες καθώς παράγει 17% περισσότερες θερμίδες κατά άτομο σε σχέση με 30 χρόνια παλαιότερα. Όμως η διανομή αυτού του πλούτου είναι άνιση. Οι πιέσεις που δέχονται οι φυσικοί πόροι που σπανίζουν (όπως το νερό), η ξηρασία, οι εντεινόμενες ανισότητες και οι συρράξεις οδηγούν σε αύξηση των ποσοστών υποσιτισμού ανάμεσα στους ανέργους των αστικών παραγκουπόλεων, τις άκληρες αγροτικές οικογένειες, τα ορφανά του AIDS και τους ασθενείς. Τα πράγματα έγιναν χειρότερα με την αύξηση του αριθμού των φυσικών καταστροφών, οι οποίες το 2005 ήταν 400, ενώ το 1975 σε όλο τον κόσμο ήταν μόνο100. 
Την τελευταία δεκαετία, μάλιστα, 2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι επηρεάστηκαν από τις φυσικές καταστροφές, 1 δις περισσότεροι από την προηγούμενη δεκαετία. Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι έχουν λάβει λιγότερο από το ένα πέμπτο των χρημάτων που απαιτούνται για να βοηθήσουν τα 300.000 παιδιά που απειλούνται από το λιμό στην ζώνη του Σάχελ (Νίγηρας, Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο και Μαυριτανία). 
Στην ανατολική Κένυα και στην Σομαλία δεν έβρεξε σχεδόν καθόλου φέτος και το WFP θα χρειαστεί τουλάχιστον 275 εκατομμύρια δολάρια για να καταπολεμήσει την πείνα στις περιοχές αυτές. Την περασμένη Κυριακή εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πήραν μέρος σε πορείες που οργάνωσε το WFP σε όλο τον κόσμο (και στην Ελλάδα) κατά της πείνας. «Ξέρουμε το πώς να λύσουμε το πρόβλημα», λέει ο Μόρις, «μπορούμε να θρέψουμε ένα παιδί με 30 ευρώ για μια ολόκληρη σχολική χρονιά» Μιλώντας σε επιχειρηματίες και πολιτικούς ηγέτες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Σαρμ Ελ Σέιχ, ο Μόρις έκανε έκκληση να μην επαφίενται στις μακροοικονομικές στατιστικές που σε κάποιες χώρες κρύβουν τις ανισότητες ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς. Επίσης, αν δεν σημειωθεί πρόοδος στην αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως πχ η έλλειψη σιδήρου στο αίμα, για την οποία το WFP υποστηρίζει πως καθυστερεί την πνευματική ανάπτυξη του 40% ως 60% των παιδιών στον αναπτυσσόμενο κόσμο, τότε συνολικά η πρόοδος στο θέμα της ανάπτυξης θα μειωθεί. «Η σίτιση των παιδιών από 0 έως 2 ετών, είναι η πλέον δυναμική επένδυση που μπορεί να κάνει μια χώρα για την μελλοντική οικονομική της ευμάρεια», τονίζει ο Μόρις. http://www.oneearth.gr/cgi-bin/oneearth/pages/3rdpage.pl?arcode=%20060523110155