Τα πράγματα δεν είναι ΠΟΤΕ έτσι όπως φαίνονται.
Κάποτε ένας αστρονόμος είπε: «Ερεύνησα από την μια άκρη στην άλλη το σύμπαν με το τηλεσκόπιό μου. Πουθενά δεν βρήκα τον Θεό». Και κάποιος βιολιστής του απάντησε: «Και εγώ πήρα το βιολί μου και εξέτασα κάθε κομμάτι του και κάθε χορδή του. Πουθενά δεν βρήκα μουσική». Μη διαβάσετε τις επόμενες σελίδες με τον τρόπο που θα τις διάβαζε ο αστρονόμος.

16 Φεβρουαρίου 2009

Καταργούν το ευρώ, ανταλλάσσουν προϊόντα.

Αναδημοσιεύω από το http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8777&pubid=2448824 αν και θα πέσουν "προοδευτικοί" και άλλοι ώστε να μην προχωρήσει.


Καταργούν το ευρώ, ανταλλάσσουν προϊόντα...
Ένα εναλλακτικό σύστημα συναλλαγών, βασισμένο σε μια νέα νομισματική μονάδα, ετοιμάζεται να λειτουργήσει σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα, με σκοπό να τονώσει τις τοπικές οικονομίες.
Ο περίφημος οβολός, το νόμισμα των αρχαίων Ελλήνων έρχεται ξανά στο προσκήνιο μέσα από την πρωτοβουλία ενός Έλληνα να εισαγάγει και στη χώρα μας έναν εναλλακτικό τρόπο συναλλαγών, ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί μια συμβολική απάντηση στην παγκόσμια οικονομική κρίση.
Το σύστημα, που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα λειτουργεί υπό την εποπτεία των μελών ενός πρωτότυπου δικτύου.
Με τον οβολό κάθε πολίτης και κάθε επιχείρηση θα μπορεί να συναλλάσσεται, να παρέχει υπηρεσίες, να εμπορεύεται, να πουλά και να αγοράζει προϊόντα χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσει το ευρώ, μέσω των συμμετοχικών συνεταιρισμών, οι οποίοι θα ιδρυθούν σε κάθε πόλη της Ελλάδας.
Τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες του θα προσφέρονται και θα πληρώνονται με οβολούς, οι οποίοι στη συνέχεια θα μπορούν να εξαργυρώνονται σε αντίστοιχες επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στο σύστημα.
Στο εξωτερικό
Η ιδέα του οβολού δεν είναι κάτι καινούργιο για τις χώρες του εξωτερικού. Λειτουργεί ήδη με μεγάλη επιτυχία στη Γερμανία, τη Σουηδία, την Αγγλία, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Ενώ σιγά σιγά αναπτύσσεται και στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Κίνα και στον Καναδά.
Στην Ελλάδα τον οβολό «έφερε» ο κ. Νίκος Μποβονικολός, διευθύνων σύμβουλος σε ιδιωτική εταιρεία, ο οποίος ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο λόγω της δουλειάς του έζησε από κοντά την επιτυχή λειτουργία του συστήματος και σκέφτηκε να τη φέρει και στη χώρα μας.
«Ο οβολός είναι η ελληνική απάντηση στην κρίση. Ήρθε η στιγμή να δώσουμε την απάντησή μας στο προβληματικό χρηματοπιστωτικό σύστημα», λέει ο ίδιος. Για να ξεκινήσει να κυκλοφορεί ο οβολός αρκεί η συμμετοχή 30-40 εταιρειών και ιδιωτών. «Ήδη η ανταπόκριση είναι μεγάλη. Έχουν εκφράσει ενδιαφέρον ιδιώτες και επιχειρηματίες απ όλη την Ελλάδα, αλλά και διαφημιστές που θέλουν να προωθήσουν το σύστημα στην ελληνική αγορά», λέει ο κ. Μποβονικολός.
Οι επιχειρήσεις που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον καλύπτουν μεγάλο φάσμα της αγοράς. Σούπερ μάρκετ, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, αλλά και πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως καθηγητές μουσικής και ξένων γλωσσών, μεταφραστές, δικηγόροι, λογιστές.
Οι οβολοί θα ξοδεύονται εντός του συνεταιρισμού. Κάθε ένας που θα προσφέρει τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα του θα πληρώνεται σε οβολούς και όχι σε ευρώ. Στη συνέχεια θα μπορεί να τους εξαργυρώνει σε αντίστοιχα καταστήματα που θα ανήκουν στον συνεταιρισμό. Θα υπάρχει η λογική της αγοράς/πώλησης οβολών με ευρώ όταν το σύστημα θα έχει φτάσει σε σημαντικό σημείο ανάπτυξης.
Στο σύστημα έχουν ζητήσει ακόμη να συμμετέχουν και αρκετοί δήμοι, οι οποίοι έχουν δεχθεί να πληρώνονται με οβολούς για δημοτικά τέλη και κοινωνικά παντοπωλεία, κάτι που ήδη συμβαίνει στη Γερμανία.
Στη σελίδα http://www.ovolos.gr/logos/ γίνεται ψηφοφορία για το σύμβολο που θα συγκεντρώσει τους περισσότερους βαθμούς και θα αποτελέσει το επίσημο σύμβολο του κοινωνικού νομίσματος.
Στα αρχαία χρόνια για τη διευκόλυνση των συναλλασσομένων ο οβολός ή οβελός καθιερώθηκε ως μονάδα υπολογισμού αξιών.
Ήταν μία μικρή μεταλλική ράβδος που έμοιαζε με μαγειρική σούβλα. Το πάχος του ήταν τόσο, ώστε μόλις που μπορούσε μια ανθρώπινη παλάμη να πιάσει έξι τέτοιες ράβδους.
Τον 5ο π.Χ. αιώνα, στην Αθήνα, ένας καλός εργάτης γης έπαιρνε αποζημίωση δύο αργυρές δραχμές την ημέρα.
Την ίδια εποχή στην Αθήνα η αποζημίωση ενός μέλους της Βουλής των Πεντακοσίων ήταν πέντε οβολοί την ημέρα (δηλαδή λιγότερο από μία δραχμή).
Πώς θα γεννηθεί το νέο... νόμισμα
Ο κ. Μποβονικολός εξηγεί τους σκοπούς της χρήσης των οβολών στην ελληνική αγορά. «Ένα κοινωνικό νόμισμα συμβάλλει στην τοπική ανάπτυξη γιατί έχει μετρηθεί. Όταν χρησιμοποιούμε ένα ευρώ στην αγορά κυκλοφορεί τοπικά σε διάστημα ενός έτους 1,2 με 1,3 φορές, ενώ ένα κοινωνικό νόμισμα όπως ο οβολός 2 έως 4 φορές. Στατιστικά έχει αποδειχθεί ότι κοινωνικά νομίσματα λειτουργούν με επιτυχία που φτάνει μέχρι και 20%».
Πώς όμως θα «γεννηθούν» οι οβολοί; Όλοι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα είναι μέλη στον συνεταιρισμό του οβολού με ένα μερίδιο.
Ο συνεταιρισμός θα συσταθεί με αξία σε ευρώ μεριδίου π.χ. 10 ευρώ και ταυτόχρονα το μέλος θα λαμβάνει 20 οβολούς, δηλαδή διπλάσιας αξίας από την ισοτιμία - αυτό θα «γεννήσει» τους πρώτους οβολούς. Πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του οβολού έχει οριστεί η 1η Ιουνίου και αρχικά θα λειτουργήσει σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη.
Οι 3 μορφές του οβολού
Ο οβολός θα κυκλοφορήσει σε τρεις μορφές: κάρτα συναλλαγής, κάτι σαν πιστωτική κάρτα, όπου οι συναλλαγές (χρεώσεις και πιστώσεις) θα γίνονται on line και θα είναι ονομαστικές, άρα και απόλυτα ασφαλείς, σε επιταγές, που πάλι θα πιστοχρεώνουν το σύστημα, και σε χαρτονομίσματα, τα οποία πιθανόν θα εκτυπωθούν στα κρατικά νομισματοκοπεία της Γερμανίας.

Σταματῆστε τά γράμματα ἁλυσίδες (chain letters)

Τό Space αλλά και γενικά τα email ἔχουν ἐξελιχθεῖ σέ μεγάλο μπελά.
Τό ταχυδρομεῖο βομβαρδίζεται ἀπό μηνύματα τά ὁποῖα ἔρχονται καί ξανάρχονται κάθε τόσο. Ὅσο καλή διάθεση καί νά ἔχει κάποιος δέν πετυχαίνει τίποτε μέ τέτοιες προωθήσεις. Ἐμφανίζονται γράμματα μέ ἐπίκληση γιά αἷμα ἤ χρήματα, πού θυμᾶμαι ὅτι εἶχα ξαναδεῖ ἕναν χρόνο πρίν.
Ἐπίσης κάθε τόσο ἔρχονται διάφορα μηνύματα, ὅλα ἀπό ἄγνωστους. Τό τελευταῖο γιά νά μέ ἐνημερώσει ὅτι δημιουργήθηκε σελίδα γιά τόν Καζαντζίδη! Τήν διεύθυνσή μου σίγουρα τήν πῆρε ἀπό κάποιο email-ἁλυσίδα ὅπου ὁ ἀποστολέας ἔκανε ἁπλή Προώθηση καί ὄχι Ἰδιαίτερη Κοινοποίηση.
Τό ἴδιο φυσικά ἰσχύει καί γιά τά ἑορταστικά μηνύματα.
Καί καλά.
Νά ὑποθέσω ὅτι κάποιος παίρνει τό γράμμα «βοήθειας» γιά πρώτη φορά καί ἐπειδή εἶναι εὐαίσθητος θέλει νά βοηθήσει προωθώντας το σέ ὅσους περισσότερους γίνεται.
Τουλάχιστον ἄς ἀφιερώσει λίγο χρόνο νά τό κάνει σωστά:
-Πρῶτα ἄς πατήσει «Ἰδιαίτερη κοινοποίηση». Ἔτσι ὅσοι βρίσκονται στήν λίστα του θά πάρουν ὁ καθένας τό μήνυμα χωρίς τό «κατεβατό» τοῦ καταλόγου μέ τίς διευθύνσεις. Ἔχω μετρήσει μέχρι καί 250 (!!!!!!) διευθύνσεις σέ τέτοια προώθηση.
-Ἔπειτα ἄς κάνει τόν κόπο νά σβήσει ἀπό τό γράμμα ὅλες τίς διευθύνσεις πού ἐμφανίζονται. Μέ αὐτόν τόν τρόπο, κάνει τό γράμμα του πιό ὄμορφο ὀπτικά καί κυρίως δέν δίνει τό περιθώριο σέ διάφορους νά «κλέβουν» διευθύνσεις. Ὑπάρχει βέβαια τρόπος νά τίς βρίσκουν ἀλλά γιατί νά τούς διευκολύνουμε;
Ὅλα τά γράμματα πού τυχαίνει νά σᾶς στέλνω ἤ νά τά προωθῶ σέ πολλούς ἔρχονται πάντοτε στόν καθένα σας μόνο μέ τό δικό σας ὄνομα, γιατί ἀκολουθῶ ἀκριβῶς αὐτήν τήν μέθοδο.
Παίρνει λίγο χρόνο, ἀλλά σας προφυλάγω ἀπό κακοτοπιές ὅσο μπορῶ, προφανῶς χωρίς λόγο ἀφοῦ κανείς ἄλλος δέν κάνει τό ἴδιο πράγμα οὔτε γιά μένα ἀλλά οὔτε καί γιά τούς φίλους του Space.