Τα πράγματα δεν είναι ΠΟΤΕ έτσι όπως φαίνονται.
Κάποτε ένας αστρονόμος είπε: «Ερεύνησα από την μια άκρη στην άλλη το σύμπαν με το τηλεσκόπιό μου. Πουθενά δεν βρήκα τον Θεό». Και κάποιος βιολιστής του απάντησε: «Και εγώ πήρα το βιολί μου και εξέτασα κάθε κομμάτι του και κάθε χορδή του. Πουθενά δεν βρήκα μουσική». Μη διαβάσετε τις επόμενες σελίδες με τον τρόπο που θα τις διάβαζε ο αστρονόμος.

13 Μαρτίου 2009

Επιτέλους και κάτι της προκοπής στην Ελλάδα

ΠΡΟΤΥΠΟ ΧΩΡΙΟ
Μαθήματα χρηστής Διακυβέρνησης προς άπαντες τους πολιτικούς.
Πρόκειται για ένα απομακρυσμένο ορεινό χωριό που κατάφερε μετά από συστηματική προσπάθεια, όχι μόνο να σταθεί όρθιο, αλλά να γίνει πρότυπο ανάπτυξης. Για τη μεγάλη ανατροπή που έρχεται από την Ανάβρα του νομού Μαγνησίας.
Στις δυτικές πλαγιές της Οθρύος, σε υψόμετρο 1.000 μέτρων και σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από την κοντινότερη κωμόπολη (τον Αλμυρό), οι 700 κάτοικοι, όλοι τους κτηνοτρόφοι, απολαμβάνουν εισοδήματα από 30 έως 100 χιλιάδες ευρώ και μια ποιότητα ζωής που μπορεί να συγκριθεί μόνο με την πλούσια Ελβετία. Εδώ ο κόσμος δεν φεύγει προς τα αστικά κέντρα, αλλά επιστρέφει στο χωριό του. Με ποσοστό ανεργίας στο μηδέν και με μέσο όρο ηλικίας τα 40 έτη, ο πληθυσμός διπλασιάστηκε μέσα στα τελευταία 15 χρόνια.
Οι υποδομές του υποδειγματικές: Το αιολικό πάρκο, που δίνει έσοδα 100...000 ευρώ ετησίως στην κοινότητα, τα τρία υπερσύγχρονα κτηνοτροφικά πάρκα που στεγάζουν το χειμώνα (όταν η Ανάβρα αποκλείεται από τα χιόνια) 25.000 ζώα, το πρότυπο σφαγείο, που θυμίζει χειρουργείο, το διώροφο πάρκινγκ των 60 θέσεων, το γυμναστήριο με τα τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, τα γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, το λαογραφικό μουσείο και φυσικά το περιβαλλοντικό-πολιτιστικό πάρκο, έκτασης 240 στρεμμάτων.
Η κοινωνική μέριμνα κατέχει πρώτιστη θέση: νηπιαγωγείο και δημοτικό του «κουτιού», αγροτικό ιατρείο (πάντοτε στελεχωμένο), δωρεάν στέγαση για τους δασκάλους και τους γιατρούς, «Βοήθεια στο σπίτι», σχεδιασμός για γηροκομείο, ακόμα και για πισίνα!
Ποιο είναι άραγε το μυστικό της επιτυχίας; Πώς μια μειονεκτική περιοχή κατάφερε το «θαύμα»;
Η μάχη με τη μιζέρια άρχισε τις αρχές της δεκαετίας του '90, όταν τα ηνία της κοινότητας πήρε ο Δημήτρης Τσουκαλάς, ένας άνθρωπος που άφησε την Αθήνα για να γυρίσει στο χωριό του και να προσφέρει στη γενέτειρά του. Με ένα διάλειμμα 4 χρόνων, είναι από τότε κοινοτάρχης της Ανάβρας.
Η κατάσταση που συνάντησε ήταν απελπιστική. Τα γελάδια, οι χοίροι και τα πρόβατα κυκλοφορούσαν ελεύθερα στο χωριό. Στους χωματόδρομους. Δεν υπήρχε πουθενά άσφαλτος. Το χειμώνα περπατούσες μέσα στη λάσπη, το καλοκαίρι η σκόνη σε έπνιγε.
«Προτεραιότητά μας ήταν η κατασκευή κτηνοτροφικών πάρκων, για να μπει τέλος στην αναρχία που επικρατούσε. Με φως, νερό και σωστή δόμηση, σταβλίζουν τα ζώα τους το χειμώνα. Τους υπόλοιπους μήνες βόσκουν ελεύθερα στα βουνά. Αυτός είναι και ο λόγος που το κρέας τους φημίζεται για την ξεχωριστή γεύση του. Η κτηνοτροφία είναι η πηγή των εισοδημάτων στην Ανάβρα», λέει ο πρόεδρος της κοινότητας. «ΙΣΩΣ εγώ είμαι ο πιο φτωχός του χωριού, αφού η σύνταξη που παίρνω από τη ΔΕΗ, όπου έφυγα με το βαθμό του επιθεωρητή, κυμαίνεται στα 2.500 ευρώ».
Βάσεις ανάπτυξης
Η πρόοδος συνεχίστηκε με την κατασκευή του σφαγείου βιολογικής γραμμής, το μοναδικό δημόσιο στην Ελλάδα, με πιστοποίηση από τη ΔΗΩ. Έτσι μπήκε τάξη και δημιουργήθηκε η βάση για την ανάπτυξη της βιοκτηνοτροφίας, με συνέπεια οι παραγωγοί να κερδίζουν σημαντικά ποσά από τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με χρήματα της οποίας έγιναν οι παραπάνω υποδομές.
Ξύπνιος, σχολαστικός και με όραμα ο πρόεδρος παρακολουθεί ανελλιπώς κάθε κοινοτικό πρόγραμμα και το εκμεταλλεύεται δεόντως. Το μεγαλύτερο επίτευγμά του, όπως λέει ο ίδιος, είναι ότι κατάφερε να αλλάξει τη νοοτροπία των συγχωριανών του. Στην αρχή έφεραν αντιρρήσεις στα σχέδιά του, αλλά με επιμονή και υπομονή τούς έπεισε.
Τώρα τους καλεί να δημιουργήσουν τυποποιητήρια για τα προϊόντα τους, ώστε να ολοκληρωθεί το φάσμα της βιολογικής παραγωγής.
Η Ανάβρα δεν βάσισε την ανάπτυξή της στο κράτος. Ήθελε έσοδα δικά της. Έτσι, πριν από τρία χρόνια ολοκλήρωσε το έργο του αιολικού πάρκου, με τις 20 ανεμογεννήτριες και ανάδοχο την ισπανική εταιρία Gamesa.
Έσοδα
Το ρεύμα το αγοράζει η ΔΕΗ, ενώ η κοινότητα για τη χρήση του χώρου, που της ανήκει, εισπράττει έως και 100.000 ευρώ το χρόνο. Υπό δημοπράτηση βρίσκεται και η ανάπτυξη υδροηλεκτρικού εργοστασίου, από το νερό των πηγών της Ανάβρας. Από εκεί θα εισπράττονται άλλες 100.000 ευρώ.
Η επιστροφή στις ρίζες είναι μια σταθερή πολιτική για τον κ. Τσουκαλά. Για να ενισχυθεί κι άλλο ο πληθυσμός, έκανε επέκταση του οικισμού και δίνει οικόπεδα σε άστεγους δημότες στο μισό της αντικειμενικής τους αξίας και με αποπληρωμή σε 5 δόσεις.
Μετανάστες σε... ορεινό παράδεισο
«Δεν μας λείπει τίποτα. Εγώ, παρόλο που γεννήθηκα στην Αθήνα, ήρθα στο χωριό των γονιών μου, μόλις γνώρισα εδώ, κατά τη διάρκεια των διακοπών, το σύζυγό μου τον Παναγιώτη. Κάναμε τρία παιδιά. Δουλεύουμε με τον άνδρα μου φροντίζοντας τα 100 γελάδια που έχουμε. Πηγαίνουμε γυμναστήριο, πίνουμε τα τσιπουράκια μας στις 5 ταβέρνες του χωριού και αν θέλουμε νυχτερινή ζωή πεταγόμαστε μέχρι τον Δομοκό ή τον Αλμυρό», λέει η Νίκη Μηλιώνη.
Οι ηλικιωμένοι αισθάνονται ασφάλεια με τη μόνιμη παρουσία της αγροτικής γιατρού. Η Ελένη Τριανταφύλλου δέχεται 8 με 9 άτομα καθημερινά στο ιατρείο. Πήγε στην Ανάβρα στις 5 Αυγούστου και για τους επόμενους 9 μήνες που θα μείνει εκεί νιώθει τυχερή που βρέθηκε σε ένα τόσο φιλικό περιβάλλον. Μάλιστα, δεν επιβαρύνεται από την τσέπη της, γιατί μένει σε διαμέρισμα που της παραχώρησε η κοινότητα (όπως και οι τρεις δάσκαλοι).
Ο Αποστόλης Καπέλος και ο Πολύζος Κανατούλης είναι δυο νέοι κτηνοτρόφοι. Παίκτες στην ποδοσφαιρική ομάδα του χωριού (Α.Ο. ΟΘΡΥΣ), κάθονται στο καφενείο και συζητούν πώς θα αντιμετωπίσουν τον ΔΟΜΟΚΟ, την ισχυρότερη ομάδα της περιοχής. Περηφανεύονται για την προαγωγή στην Α' Ερασιτεχνική, αλλά και για τα επιτεύγματα του χωριού τους. «Να πάτε να δείτε το περιβαλλοντικό πάρκο», μας λένε.
Συναντάμε έναν παράδεισο. Αιωνόβια πλατάνια, σε μια διαδρομή πέντε χιλιομέτρων, με γεφύρια, παιδικές χαρές, πετρόκτιστη διακόσμηση και με τους λαγούς και τα ελάφια να ξεπετάγονται μέσα από τα ξέφωτα, με φόντο τον υδάτινο κόσμο του Ενιππέα (παραπόταμου του Πηνειού).
Εδώ κρατάει ακόμα το έθιμο της δρυστέλας, όπου οι νοικοκυραίοι πλένουν ρούχα και χαλιά με τα ορμητικά νερά των πηγών. Μια περιφραγμένη έκταση, συνολικού εμβαδού 240 στρεμμάτων, που αποτελεί ταυτόχρονα και μουσείο παράδοσης. Άλλη μια ευκαιρία για να εισπράττει η κοινότητα έσοδα, καθώς πολλά σχολεία εκδηλώνουν ενδιαφέρον για επίσκεψη και αναμένεται να μπει συμβολικό εισιτήριο για τα έξοδα συντήρησής του.
Το πλέον μεγαλόπνοο σχέδιο, αυτή την περίοδο, είναι η επικείμενη εγκατάσταση συστήματος τηλεθέρμανσης. Με προϋπολογισμό 1.700.000 ευρώ (από ευρωπαϊκά κονδύλια) και με μελέτη από το ΤΕΙ Κοζάνης η Περιφέρεια έχει πει ήδη το «ναι».
Ένας κεντρικός λέβητας θα τοποθετηθεί στο πάνω μέρος του χωριού και από εκεί θα διοχετεύονται υπόγειοι αγωγοί από τους δρόμους της Ανάβρας με καυτό νερό. Το κάθε σπίτι θα συνδέεται με το σύστημα και θα έχει ολόκληρο το χειμώνα ζεστό νερό και θέρμανση, με μια ελάχιστη επιβάρυνση. Θα λειτουργεί με την καύση βιομάζας (κοπριές των ζώων, ξερά φύλλα, άχυρο κ.ά).

Περί οικονομικής κρίσεως

Τελευταία ὅλοι ἀσχολοῦνται μέ τήν οἰκονομική κρίση. Καί νά τά παράθυρα καί νά οἱ εἰδικοί μέ τό μακρύ τους καί τό κοντό τους. Ὅμως ἡ κρίση αὐτή δέν εἶναι τίποτε ἄλλο ἀπό μία ἀπό τίς δεκάδες κρίσεις πού ἔχουν γίνει μέχρι τώρα. Σκοπός τῆς εἶναι τό μάζεμα τοῦ χρήματος «πίσω στήν πηγή του». Ἐκεῖνο γιά τό ὁποῖο θά ἔπρεπε νά ἀνησυχεῖς εἶναι μέχρι ποιό σημεῖο θά τό τραβήξουν οἱ ὑπαίτιοί της κρίσης. Ἄν χρειαστεῖ θά φτάσουν μέχρι καί ἕναν παγκόσμιο πόλεμο, ὅπως καί στό παρελθόν.
Ὅλα τά ὑπόλοιπα πού λέγονται εἶναι γιά νά μᾶς πουλᾶνε φύκια γιά μεταξωτές κορδέλες.
Ὅλα τά κράτη χρωστᾶνε ὅπως λένε κάποια πρόχειρα στοιχεῖα:
USA, $10,040 τρίς
Ἐλβετία $1,077 τρίς
Γαλλία $3,461 τρίς
Γερμανία $3,904 τρίς
Βρετανία $8,280 τρίς
Αὐστρία $594,3 δίς
Δανία $405 δίς
Σουηδία $598,2 δίς
Νορβηγία $350,3 δίς
Ἑλλάδα $301,9 δίς.
Ἀναρωτήθηκε κανείς ποτέ σέ ποιόν τά χρωστᾶνε ὅλα αὐτά τά λεφτά; Καί ἀφοῦ ἔχουμε οἰκονομική κατάρρευση (ποῦ σημαίνει ὅτι δέν ὑπάρχει χρῆμα) τότε ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΥΝ οἱ κεντρικές τράπεζες τόν πακτωλό χρημάτων που μοιράζουν;
Γιά ὅποιον δέν τό ἔχει δεῖ συστήνω τό “Money as dept” πού βρίσκεται μέ ἑλληνικούς ὑπότιτλους στό διαδίκτυο. Ἔχει ἐνδιαφέρουσες ἰδέες μέσα.

Εποχές λιτότητας και μισθοί στελεχών

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Τ. ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ & Δ/ΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ 607.835 ευρώ ετησίως ή 50.562 ευρώ μηνιαίως ή 2.350 την μέρα ή 293 ευρώ την ώρα, δηλαδή 100.000 δρχ την ώρα!!!!
ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται πρόσθετες αμοιβές καθώς και η προνομιακή απόκτηση μετοχών της Εθνικής αξίας εκατομμυρίων ευρώ )
Ακολουθεί ενδεικτικός πίνακας των 5 πιο ευνοημένων από τα 70 μεγαλοστελέχη της ΕΤΕ που έλαβαν συνολικό bonus 13.851.217,9 ευρώ υπό μορφή υπεραξιών μετοχών (προνομιακή απόκτηση μετοχών):
ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΕΤΟΧΩΝ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΗ ΤΙΜΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΑΞΙΑ
(17/1/07) ΥΠΕΡΑΞΙΑ
σε ευρώ
Α. Θωμόπουλος 52775 1.247.645 2.242.937 995.292
Α. Γεωργίτσης 49000 1.157.800 2.082.500 924.700
Α. Τουρκόλιας 37935 894.453 1612237 717.784
Δ. Λεφάκης 37800 892.440 1606500 714.060
Τ. Αράπογλου 30000 714.000 1275000 561.000

ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Δ. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ 300.000 ευρώ ετησίως ή 25.000 ευρώ τον μήνα ή 1.157 ευρώ την μέρα ή 145 ευρώ την ώρα δηλαδή 50.000 δρχ την ώρα!

Σ. ΛΕΥΤΕΡΙΩΤΗΣ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ 210.000 ευρώ ετησίως ή17.500 ευρώ τον μήνα ή 810 ευρώ την μέρα ή 101 ευρώ την ώρα, δηλαδή 34.500 δρχ την ώρα!

Τ. ΠΑΓΩΝΗΣ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ 210.000 ευρώ ετησίως ή 17.500 ευρώ τον μήνα ή 810 ευρώ την μέρα ή 101 ευρώ την ώρα, δηλαδή 34.500 δρχ την ώρα!

Α. ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΝΑΠΛ. ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ 180.000 ευρώ ετησίως ή 15.000 ευρώ τον μήνα ή 695 ευρώ την μέρα ή 87 ευρώ την ώρα, δηλαδή 30.000 δρχ περίπου την ώρα!

Ι. ΒΑΣΙΛΑΚΟΣ
ΑΝΑΠΛ. ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ 180.000 ευρώ ετησίως ή 15.000 ευρώ τον μήνα ή 695 ευρώ την ημέρα ή 87 ευρώ την ώρα, δηλαδή 30.000 δρχ περίπου την ώρα!

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
κ. Ι. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ 270.000 ευρώ ετησίως ή 22.500 ευρώ τον μήνα ή 1.042 ευρώ την μέρα ή 130 ευρώ την ώρα, δηλαδή 44.383 δρχ την ώρα! Δεν περιλαμβάνονται επιπλέον αποδοχές αποζημιώσεις, συμμετοχές σε ΔΣ, bonus, κ.α.

κ. Ε. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ 200.000 ευρώ ετησίως ή 17.000 ευρώ το μήνα ή 772 ευρώ την μέρα ή 97 ευρώ την ώρα, δηλαδή 33.000 δρχ την ώρα! Δεν περιλαμβάνονται επιπλέον αποδοχές αποζημιώσεις, συμμετοχές σε ΔΣ, bonus, κ.α.)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΠΑΠ ΑΕ
Χ.ΧΑΤΖΗΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ & ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Περίπου 500.000 ευρώ ετησίως, δηλαδή: 41.666 ευρώ μηνιαίως, 1.923 ευρώ ημερησίως και
240,30 ευρώ την ώρα, δηλαδή 82.000 δρχ την ώρα!

κα Β. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ 182.000 ευρώ ετησίως + bonus έως 165.000 ευρώ

κ. Σ. ΑΛΙΦΙΕΡΑΚΗΣ 182.000 ευρώ ετησίως + bonus έως 165.000 ευρώ

κ. Γ. ΤΖΙΑΜΠΙΡΗΣ (QUALITY BUSINESS SOLUTIONS) 425.000 ευρώ ετησίως

κ. Δ. ΠΑΝΑΓΕΑΣ 120.000 ευρώ ετησίως + ασφαλιστικές εισφορές

κ. Ν. ΤΟΜΑΡΑΣ, ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ που αποχώρησε οικειοθελώς και έλαβε εφάπαξ 1.500.000 ευρώ.

ΔΕΗ
Τ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ & Δ/ΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ 300.000 ευρώ ετησίως ή 25.000 ευρώ τον μήνα ή 1.157 ευρώ την μέρα ή 145 ευρώ την ώρα δηλαδή 50.000 δρχ την ώρα!