Τα πράγματα δεν είναι ΠΟΤΕ έτσι όπως φαίνονται.
Κάποτε ένας αστρονόμος είπε: «Ερεύνησα από την μια άκρη στην άλλη το σύμπαν με το τηλεσκόπιό μου. Πουθενά δεν βρήκα τον Θεό». Και κάποιος βιολιστής του απάντησε: «Και εγώ πήρα το βιολί μου και εξέτασα κάθε κομμάτι του και κάθε χορδή του. Πουθενά δεν βρήκα μουσική». Μη διαβάσετε τις επόμενες σελίδες με τον τρόπο που θα τις διάβαζε ο αστρονόμος.

15 Μαρτίου 2009

Μαγειρέψτε την ζωή σας (μετατροπή των εντυπώσεων)

Είναι συνηθισμένο το να πει κανείς «Δεν άντεξα άλλο και τα είπα χύμα».
Όμως το να σκας σαν βόμβα όταν «δεν μπορείς να τα κρατάς άλλο μέσα σου» είναι κακό.
Το να τα λες «χύμα και τσουβαλάτα» μόνο και μόνο για να τα βγάζεις από μέσα σου είναι επίσης κακό.
Πρόκειται για δύο άκρα που έτσι κι αλλιώς δημιουργούν προβλήματα και στο περιβάλλον σας και σε εσάς. Τα δύο αυτά άκρα προκαλούν ανισορροπία στα δύο είδη σχέσεων: τις σχέσεις με τους άλλους και την σχέση με το σώμα μας. Το πρώτο δημιουργεί τριβές και μίση στο περιβάλλον σας. Το δεύτερο δημιουργεί άγχος και αρρώστιες σε εσάς.
Τα δύο είδη αυτών των σχέσεων εξαρτώνται από ένα τρίτο είδος, το βασικότερο: την σχέση με τον εαυτό μας.
Η σχέση με τον εαυτό μας είναι συνήθως η χείριστη λόγω δύο παραγόντων:
1) Την λανθασμένη εξωτερική εκπαίδευση που πήραμε από μικροί, γεμάτη με πρέπει, φόβους και απαγορεύσεις «γιατί έτσι» χωρίς κανενός είδους κατανόηση. Παράδειγμα η συνεχής ενασχόληση με το «τι θα πουν οι άλλοι» λες και ο σκοπός της ζωής μας είναι να είμαστε αρεστοί στους γύρω μας.
2) Το διαστρεβλωμένο και αφύσικο ψυχολογικό εγώ που δρα ανεξέλεγκτα μέσα μας, δημιουργώντας παράλογες επιθυμίες και εντάσεις. Παράδειγμα είμαι λαίμαργος, τρώγω πολύ και αρρωσταίνω. Εδώ παίζεται το παιχνίδι με τις κάθε είδους έξεις: λαιμαργία, τσιγάρο, ποτό, ναρκωτικά, τζόγος κλπ.
Τα τρία είδη των σχέσεων, σωστά χρησιμοποιημένα, γίνονται ένας μοχλός για μετατροπή της ζωής μας μέσω της μετατροπής των εισερχόμενων στις αισθήσεις εντυπώσεων.
Πάνω σε αυτό «παίζεται» και όλο το παιχνίδι. Είναι φυσικά πολύ δύσκολο να κρατάει κανείς ισορροπίες σε αυτά τα πράγματα. Δύσκολο αλλά όχι και ακατόρθωτο.
Η ζωή έρχεται σε εμάς με την μορφή εντυπώσεων. Ένα «σήμα» εντυπώνεται μέσα μας και δημιουργεί μία αντίδραση στον ψυχισμό μας. Τότε αναγνωρίζουμε το σήμα-αιτία λέγοντας: δέντρο, σκύλος, νερό, καλό, κακό κλπ.
Με την σωστή μετατροπή των εντυπώσεων της ζωής δεν θα χρειάζεται ούτε να «έχεις μεγάλο στομάχι» ούτε και να δημιουργείς φασαρίες (που πολλές φορές αποβαίνουν εις βάρος σου).
Η σωστή μετατροπή των εντυπώσεων μοιάζει με την βαλβίδα ασφαλείας της χύτρας ταχύτητας, που εκτονώνει κατάλληλα την πίεση ώστε ούτε να λερώσει την κουζίνα με πιτσιλιές αλλά ούτε και να αφήσει το φαγητό αμαγείρευτο.
Απαιτείται μία σχολαστική ενασχόληση με τον εαυτό μας, αλλά και φυσικά πολύ περισσότερες πληροφορίες από τις λίγες που μπορούν να χωρέσουν σε ένα μικρό άρθρο. Κατά καιρούς στα διάφορα κείμενα που δημοσιεύω, εμπεριέχεται αυτή η ιδέα της μετατροπής, αν και ομολογώ ότι δεν είναι εύκολα αντιληπτή.

ROSS DALY...ΚΡΙΜΑ .........

Ο γνωστός μουσικός βάζει λουκέτο στο Εργαστήρι Λαβύρινθος λόγω έλλειψης χρηματοδοτήσεων.
Τα τελευταία χρόνια τις δραστηριότητες του Εργαστηρίου χρηματοδοτούσε ο δήμος Ν. Καζαντζάκη, ωστόσο φέτος τα ταμεία του δήμου είναι άδεια. Έτσι ο Ross Daly βάζει λουκέτο στο Εργαστήρι, που λειτουργεί και ως μουσείο, και αποτελεί σημείο αναφοράς της κρητικής παράδοσης.
Έτσι απαντάνε σε έναν άνθρωπο που από όλα τα μέρη του κόσμου, από όλες τις μουσικές και τα μουσικά όργανα επέλεξε την παραδοσιακή μουσική της Κρήτης και τη λύρα της. Μάλιστα εγκαταστάθηκε στον τόπο έμαθε πολλά για την κρητική μουσική, αλλά συνάμα δίδαξε...και αυτός με τη σειρά του τη κρητική μουσική όχι μόνο σε ντόπιους αλλά σε ανθρώπους από όλα τα μέρη του κόσμου!
Αυτή είναι η απάντηση σε έναν άνθρωπο που θέλησε να δείξει στον κόσμο την ομορφιά της Ελληνικής παράδοσης και εμείς του δείξαμε την άλλη όψη του....πολιτισμού μας!
Ο Ross Daly δε στάθηκε μόνο στη λύρα της Κρήτης. Σε ορισμένες περιπτώσεις την εξέλιξε κιόλας βάζοντας τον ήχο της λύρας σε άλλους ρυθμούς. Έχει ασχοληθεί με πάρα πολλά είδη μουσικής από όλο τον κόσμο, με πρώτη τη μουσική της Ινδίας όπου και έχει μελετήσει. Επιπλέον είναι δεξιοτέχνης πολλών οργάνων!
Πηγή: http://pentaedron-kafes.blogspot.com/2009/03/superfast.html