Τα πράγματα δεν είναι ΠΟΤΕ έτσι όπως φαίνονται.
Κάποτε ένας αστρονόμος είπε: «Ερεύνησα από την μια άκρη στην άλλη το σύμπαν με το τηλεσκόπιό μου. Πουθενά δεν βρήκα τον Θεό». Και κάποιος βιολιστής του απάντησε: «Και εγώ πήρα το βιολί μου και εξέτασα κάθε κομμάτι του και κάθε χορδή του. Πουθενά δεν βρήκα μουσική». Μη διαβάσετε τις επόμενες σελίδες με τον τρόπο που θα τις διάβαζε ο αστρονόμος.

21 Ιουνίου 2009

Έρχεται ο εφιάλτης των κλώνων

Από την εποχή της Ντόλυ έχει τρέξει πολύ νερό στο αυλάκι. Και σήμερα βρεθήκαμε ξαφνικά να μιλάμε για ανθρώπινους κλώνους παρά τις τότε αντίθετες δηλώσεις. Η υπόθεση αυτή έχει «πολύ ψωμί» και στην οικονομία και στον στρατιωτικό τομέα. Εξάλλου αυτά τα δύο πάνε μαζί. Ορίστε μερικές από τις πιο σημαντικές εταιρίες του τομέα:
1) MATES. Έχει έδρα στην Αμερική και είναι μια «κοινοπραξία» των:
DoD (Υπουργείο Αμύνης).
DARPA (Πρακτορείο εξελιγμένης έρευνας αμυντικών προγραμμάτων).
DΟC (Υπουργείο Εμπορίου).
DOE (Υπουργείο Ενέργειας).
USDA (Υπουργείο Γεωργίας).
HHS (Υπουργείο Υγείας και κοινωνικών Υπηρεσιών).
FDA (Εθνική εταιρία τροφίμων και φαρμάκων).
CMS (Κέντρο ιατρικής φροντίδας).
NSL (Εργαστήριο Ερεύνης του Ναυτικού).
NASA (Η γνωστή μας ΝΑΣΑ, που ασχολείται με το διάστημα).
NIST (Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας).
NIH (Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας).
NSF (Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών).
NIH (Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας).
FNIH (Ίδρυμα Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας).
VA (Διοίκηση Βετεράνων).
Η βασική αυτο-περιγραφή της MATES (στην ιστοσελίδα της) είναι: «Είναι το «μέσον» με το οποίο οι Ομοσπονδιακές Υπηρεσίες εμπλέκονται στην «Μηχανική των Ιστών», ενημερώνονται για τις ενέργειες που κάνουν και εναρμονίζουν τις προσπάθειές τους με κατάλληλους τρόπους την κατάλληλη στιγμή».
Επιπλέον οργανώνει συνέδρια μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών. Το 2008 έχουν προγραμματιστεί 28 συναντήσεις σε όλον τον κόσμο. Για το 2009 έχουν προγραμματιστεί 9 συναντήσεις και για το 2010 υπάρχει ήδη μία προγραμματισμένη συνάντηση στο Σαν Φραντσίσκο.
Μέχρι τώρα έχουν γίνει τουλάχιστον 55 εκδόσεις βιβλίων, άρθρων και ανακοινώσεων στον τύπο και το ίντερνετ, σχετικά με τα θέματα της MATES.
2) Tissue Engineering Network: ασχολείται με την μηχανική των ιστών. Οι επιμέρους δραστηριότητές της έχουν σχέση με το μάτι, την καρδιά, το πάγκρεας, το συκώτι, τα νεύρα, το δέρμα, τα κόκαλα, τα αγγειακά μοσχεύματα και τους χόνδρους.
Ο λόγος του τόσου ενδιαφέροντος είναι βέβαια το χρήμα. Η εταιρία ATP (Πρόγραμμα Προηγμένης Τεχνολογίας), που δουλειά της είναι να «γεφυρώνει» το χάσμα μεταξύ των ερευνητικών εργαστηρίων και της αγοράς (δηλαδή να πουλάει τις ανακαλύψεις), σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Τα τελευταία πέντε χρόνια, περισσότεροι από 10.000 Αμερικανοί πέθαναν περιμένοντας να κάνουν μεταμόσχευση. Σε 4.166 μεταμοσχεύσεις ήπατος, μεταξύ 1987 και 1989, πέθαναν 1.887 ασθενείς. Το συνολικό κόστος για θεραπεία πενταετίας ήταν 960 εκατομμύρια δολάρια. Ένα τεχνητό συκώτι θα κόστιζε, μαζί με την εγχείρηση, 50.000 δολάρια. Άρα το συνολικό κόστος θα κατέβαινε στα 250 εκατομμύρια δολάρια και μάλιστα χωρίς να πεθάνει κανένας ασθενής ενώ ταυτόχρονα όλοι θα είχαν καλύτερη ποιότητα ζωής».
Καταλαβαίνετε λοιπόν τι κέρδη θα μπορεί να έχει η εταιρία που θα κατασκευάζει εύκολα όργανα για μεταμόσχευση.
Όμως, όπως και με όλα τα πράγματα και εδώ μπορεί ο άνθρωπος να εφαρμόσει την καταστροφική φιλοσοφία του «περισσότερο». Βάλτε την φαντασία σας να δουλέψει. Όταν κάποτε (μπορεί να είναι και σήμερα) θα υπάρχει η κατάλληλη τεχνολογία, ποιος θα μπορούσε να εμποδίσει να συμβούν τα παρακάτω;
* Ένας διάσημος παίκτης θα ζητούσε να του φτιάξουν πιο ισχυρή καρδιά και πνεύμονες με μεγάλη δυνατότητα απορρόφησης οξυγόνου. Η ομάδα του θα πλήρωνε όσο όσο για να κερδίζει τα πρωταθλήματα.
* Ένας διάσημος θα μπορούσε να ζητήσει νέους ενδοκρινείς αδένες που θα του παρέχουν μεγάλες ποσότητες από ορμόνες που θα τον κρατούσαν νέο.
* Ένας πλούσιος θα μπορούσε να ζητήσει να του δημιουργήσουν έναν απόγονο κλώνο που θα αναλάμβανε την αυτοκρατορία του.
* Ο στρατός θα ζητούσε «ανταλλακτικά» για στρατιώτες ή γιατί όχι ολόκληρους στρατιώτες που θα ήταν σκληροί, ανθεκτικοί στις κακουχίες, αδιάφοροι στον πόνο και χωρίς τον φόβο του θανάτου. Ήδη στα εργαστήρια έχουν δημιουργηθεί «άφοβα ποντίκια» μέσω γενετικής τροποποίησης (genetic modification), που δεν αντιδρούν με φόβο μπροστά σε μία γάτα! Λέτε ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να προσπαθήσουν να το κάνουν;
*Οι υπερδυνάμεις θα μπορούσαν να κατασκευάσουν ιούς-τέρατα για να χτυπήσουν τον εχθρό. Φανταστείτε έναν ιό με νοημοσύνη που θα ανακάλυπτε και θα σκότωνε μόνο Ρώσους ή μόνο Αμερικανούς ακολουθώντας συγκεκριμένα γενετικά ίχνη. Θα ήταν το απόλυτο όπλο στον αγώνα για την παγκόσμια κυριαρχία.
*Μια εταιρία θα μπορούσε να ζητήσει από τους εργαζόμενούς της να κάνουν κάποιου είδους σωματική τροποποίηση για να παραμείνουν στην δουλειά. Για παράδειγμα ένα ισχυρό ειδικό συκώτι θα μπορεί να μεταβολίζει θανάσιμες τοξικές ουσίες, οπότε δεν θα χρειάζονται πανάκριβα προστατευτικά μέτρα μέσα στο εργοστάσιο.
Εάν πιστεύετε ότι η επαναστατική αυτή μέθοδος της «Μηχανικής των Ιστών» θα εφαρμοστεί για την ανακούφιση του πλήθους, νομίζω ότι είστε γελασμένοι.
Ποτέ καμία εξελιγμένη θεραπευτική μέθοδος, δεν είναι τόσο φτηνή ώστε να χρησιμοποιείται στον γενικό πληθυσμό. Μόνο όταν η τεχνολογία προχωρήσει πολύ, τότε χρησιμοποιούνται από τις μάζες οι ακόμη πανάκριβες για αυτές τεχνολογίες. Πόσο νομίζετε ότι στοιχίζει σήμερα σε έναν πολυεκατομμυριούχο μία «άμεση» μεταμόσχευση νεφρού; Κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια; Εσείς μπορείτε να πληρώσετε ή θα μπείτε σε λίστα αναμονής για δύο ή και περισσότερα χρόνια ελπίζοντας ότι θα μείνετε ζωντανοί μέχρι να βρεθεί μόσχευμα;
Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Πάντοτε οι μάζες ήταν μάζες και ποτέ δεν ενδιέφερε τους κυβερνώντες η «υγεία» της μάζας, για τον απλούστατο λόγο ότι η μάζα αναπαραγόταν συνέχεια και πάντα ήταν έτοιμη να την εκμεταλλευτούν.
Έτσι οι φτωχοί θα συνεχίσουν να πεθαίνουν αβοήθητοι και οι πλούσιοι θα συνεχίσουν να έχουν την βοήθεια των καλύτερων γιατρών.