Τα πράγματα δεν είναι ΠΟΤΕ έτσι όπως φαίνονται.
Κάποτε ένας αστρονόμος είπε: «Ερεύνησα από την μια άκρη στην άλλη το σύμπαν με το τηλεσκόπιό μου. Πουθενά δεν βρήκα τον Θεό». Και κάποιος βιολιστής του απάντησε: «Και εγώ πήρα το βιολί μου και εξέτασα κάθε κομμάτι του και κάθε χορδή του. Πουθενά δεν βρήκα μουσική». Μη διαβάσετε τις επόμενες σελίδες με τον τρόπο που θα τις διάβαζε ο αστρονόμος.

26 Ιουνίου 2009

Αφιερωμένο στην νέα γενιά: Η άστεγη του Χάρβαρντ

Ἔχω βαρεθεῖ νά ἀκούω γιά τήν νέα γενιά, πού εἶναι ἀπογοητευμένη… που οἱ ἀξίες… που τό Σύστημα… που οἱ μπεῖξε… που οἱ δεῖξε…
Καί ἡ καημένη ἡ νέα γενιά μας, ἀγανακτεῖ καί τήν βγάζει στίς καφετέριες καί τά κλάμπ, ἀπαξιεῖ νά διαβάσει κάτι πέρα ἀπό τά μηνύματα τῶν κινητῶν, καί βέβαια δικαιολογημένα (κατά τόν Λαζόπουλο και το συνάφι του) πετάει πέτρες καί μολότωφ.
Τά καημένα τά παιδιά… Τί τραβᾶνε…
Τό παρακάτω ἄρθρο ἀφιερώνεται στήν ἐλπιδοφόρο Νέα Γενιά μας καί σέ ὅλους τους ἀνεγκέφαλους πού τήν χαϊδεύουν, λέγοντας μόνιμα «πολιτικώς ὀρθές» σαχλαμάρες (μαλακίες θα έλεγα αλλά είμαι σοβαρός τύπος).
Φυσικά δέν εἶναι ὅλα μαῦρα ἤ ὅλα ἄσπρα καί πάντοτε ὑπάρχουν οἱ ἐξαιρέσεις πού ἐπιβεβαιώνουν τόν κανόνα, ἀλλά ὅταν διαβάζω τέτοια δέν μπορῶ νά μήν σκάω μέ τήν «ἐπαναστατική» νεολαία μας πού ἔχει καταντήσει ἡ πιό ὑπέρβαρη στήν Εὐρώπη καί περιμένει νά πάει σαράντα χρονῶν γιά νά βρεῖ δουλειά ἤ νά παντρευτεῖ.

Η άστεγη του Χάρβαρντ

Του Γιώργου Αγγελόπουλου, από τα ΝΕΑ

Είναι φτωχή, κόρη μιας έφηβης μητέρας και άστεγη. Όμως όσοι ξέρουν τη Χαντίτζα Ουίλλιαμς μιλάνε για «το κορίτσι του Χάρβαρντ» ή «το έξυπνο κορίτσι».

Η Χαντίτζα από το Λος Άντζελες ετοιμάζεται να φύγει για το Χάρβαρντ, όπου έγινε δεκτή αφού αρίστευσε στις εξετάσεις.

Το φημισμένο πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης θα βάλει και ένα τέλος στις περιπλανήσεις αυτού του 18χρονου κοριτσιού. Γεννήθηκε από μια μητέρα μόλις 14 χρονών, δεν ξέρει τίποτε για τον πατέρα της και, όσο θυμάται τον εαυτό της, ζει σε καταφύγια αστέγων και σε φτηνά μοτέλ. Μέσα σε 12 χρόνια φοίτησε σε 12 σχολεία, πολλές φορές παραλείποντας ολόκληρα εξάμηνα. Με τη μητέρα της και τη μικρή της αδελφή, την Τζανίν, ζούσαν πολλές φορές με ό,τι έβρισκαν στα σκουπίδια, ανάμεσα σε μαστροπούς, εκδιδόμενες γυναίκες και ντίλερ ναρκωτικών. Όμως κάθε πρωί, για να πάει στο σχολείο, η Χαντίτζα φρόντιζε να είναι αξιοπρεπής- καθαρή και περιποιημένη. Δεν ήθελε οι άλλοι μαθητές να ξέρουν το μυστικό της. «Ήμουν τόσο υπερήφανη που ήμουν έξυπνη, ώστε δεν ήθελα να πουν “τα καταφέρνεις επειδή σε λυπούνται”», λέει στους «Λος Άντζελες Τάιμς». «Ποτέ δεν είδα το γεγονός ότι είμαι άστεγη ως δικαιολογία». Στις περιπλανήσεις της με τη μητέρα και την αδελφή της, φρόντιζε να διαβάζει τέσσερα με πέντε βιβλία τον μήνα, αλλά και εφημερίδες, φυλλάδια, οτιδήποτε μπορούσε να κάνει το μυαλό της να δραπετεύσει από το δύσοσμο χάος στο οποίο ζούσε. Στα σχολεία ήταν μάλλον στο περιθώριο, οι συμμαθητές της την περιγελούσαν επειδή ήταν φτωχή, αλλά και επειδή της άρεσε να διαβάζει. Στα καταφύγια των αστέγων αντιμετώπιζε τις κοροϊδίες των άλλων ενοίκων- «μήπως θέλεις να πας και σε πανεπιστήμιο;»- και τις προτάσεις των προαγωγών.

Όμως η μητέρα της την ενθάρρυνε. «Έχεις ένα χάρισμα, θα γίνεις όπως η Όπρα», της έλεγε. «Προσπάθησε να κάνει για εμάς ό,τι καλύτερο μπορούσε», αναγνωρίζει η Χαντίτζα. «Δεν κάπνισε ούτε ήπιε ποτέ, ουδέποτε πήρε ναρκωτικά και ουδέποτε μας κακομεταχειρίστηκε. Αυτό ήταν το καλύτερο που μπορούσε να κάνει». Τα δύο τελευταία χρόνια του λυκείου, η Χαντίτζα φρόντισε να μείνει στο ίδιο σχολείο. Ξυπνούσε κάθε πρωί στις 4 και επέστρεφε στην αποθήκη όπου ζούσαν στις 11 το βράδυ. Ζήτησε βοήθεια από εκπαιδευτικούς οργανισμούς και έτσι απέκτησε πρόσβαση σε προγράμματα υποτροφιών. Τις προάλλες αποφοίτησε μετ΄ επαίνων από το τελευταίο σχολείο της, έχοντας γίνει δεκτή σε περισσότερα από 20 πανεπιστήμια σε όλες τις ΗΠΑΜπράουν, Κολούμπια, Άμχερστ, Ουίλλιαμς... Επέλεξε μια πλήρη υποτροφία για το Χάρβαρντ και θέλει να σπουδάσει νομικά. Η Τζούλι Χίλντεν, η υπεύθυνη του Χάρβαρντ στην οποία έδωσε προσωπική συνέντευξη, τη θεωρεί «την καλύτερη υποψήφια που είχαμε φέτος... Τους είπα, “αν δεν την πάρουμε, μπορεί να έχουμε χάσει την επόμενη Μισέλ Ομπάμα. Μην κάνετε αυτό το σφάλμα”».

Μερικά από τα λάθη που γίνονται στην Ελληνική Γλώσσα

Υπέρ το δέον και όχι Υπέρ του Δέοντως
Ανέκαθεν και όχι Από ανέκαθεν
Δια του λόγου το ασφαλές και όχι Δια του λόγου το Αληθές
Απευθείας Μετάδοση και όχι Ζωντανή Μετάδοση
Μακρόθεν και όχι εκ του Μακρόθεν
Μέτρον Άριστον και όχι Παν Μέτρον Άριστον
Ον ου τύπτει λόγος ουδέ ράβδος (εκείνος που δεν καταλαβαίνει με το ξύλο δεν καταλαβαίνει ούτε με τα λόγια) και όχι όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος
Πνέει τα λοίσθια και όχι πνέει τα ολίσθοια
Μέλος πολυμελούς ομάδας και όχι μέλος πολυμελείς ομάδας
Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου και όχι άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου
Θεαματική βελτίωση και όχι Ραγδαία βελτίωση (το αντίθετο είναι Ραγδαία Επιδείνωση)
Εν πάση περιπτώσει και όχι εν πάσει περιπτώσει
Οι νέες μέθοδοι και όχι οι νέοι μέθοδοι
Οι κοινωνικές παραμέτροι και όχι οι κοινωνικοί παραμέτροι
Ανενημέρωτος και όχι Ανημέρωτος
Αδιαφανές υλικό και όχι αδιαφανή υλικό
Αμάλγαμα και όχι Αμάγαλμα
Κοινοτοπία και όχι Κοινοτυπία
Απαγορεύεται η στάθμευση και όχι Απαγορεύετε η στάθμευση
Παρονομαστής και όχι Παρανομαστής
Πολιομυελίτιδα και όχι Πολιομελίτιδα
Υποθηκοφυλακείο και όχι Υποθηκοφυλάκιο
Οκτώβριος και όχι Οκτώμβριος
Γενεαλογικό και όχι Γενεολογικό
Παλιρροϊκός και όχι Παλλιρροιακός

Ζημία και όχι Ζημνιά
Ανεξαρτητοποιούμαι και όχι Ανεξαρτοποιούμαι
Καταχωρίζω και όχι Καταχωρώ
Περιθάλπω και όχι Περιθάλπτω
Υποθάλπω και όχι Υποθάλπτω
Παρεμπιμπτόντως και όχι Παρεπιπτόντως
Η Αρχαία ελληνική γλώσσα θεωρεί άνδρες και γυναίκες σαν ίσους. Τους δίνει το ίδιο ακριβώς επίθετο και η διαφορά στο γένος γίνεται αντιληπτή από το άρθρο. Σήμερα μόνο η γυναίκα υποβιβάζεται γλωσσικά σε κάτι διαφορετικό από τον άντρα.
Δικηγόρος και όχι Δικηγορίνα
Αστυνόμος και όχι Αστυνομικίνα
Δικαστής και όχι Δικαστίνα
Ιατρός και όχι Γιατρίνα