Τα πράγματα δεν είναι ΠΟΤΕ έτσι όπως φαίνονται.
Κάποτε ένας αστρονόμος είπε: «Ερεύνησα από την μια άκρη στην άλλη το σύμπαν με το τηλεσκόπιό μου. Πουθενά δεν βρήκα τον Θεό». Και κάποιος βιολιστής του απάντησε: «Και εγώ πήρα το βιολί μου και εξέτασα κάθε κομμάτι του και κάθε χορδή του. Πουθενά δεν βρήκα μουσική». Μη διαβάσετε τις επόμενες σελίδες με τον τρόπο που θα τις διάβαζε ο αστρονόμος.

31 Αυγούστου 2009

Ρεκόρ Guinness για χαυλιόδοντες 5 μέτρων στα Γρεβενά

ΑΠΕ
Η ανασκαφική ομάδα θαυμάζει τα ευρήματα τον Ιούλιο του 2007
Θεσσαλονίκη
Στο βιβλίο των Ρεκόρ Guinness καταχωρούνται οι μεγαλύτεροι χαυλιόδοντες στον κόσμο, μήκους 5,02 μέτρων, οι οποίοι ήρθαν στο φως στα Γρεβενά και ανήκουν σε μαστόδοντα που έζησε πριν από τρία εκατομμύρια χρόνια.
Τα γιγάντια δόντια ανακαλύφθηκαν το 2007 από ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής την καθηγήτρια Γεωλογίας Ευαγγελία Τσουκαλά.
Το ρεκόρ ανήκε μέχρι σήμερα σε χαυλιόδοντες 4,39 μέτρων που είχαν βρεθεί στην ίδια περιοχή το 1997 από την ανασκαφική ομάδα του ΑΠΘ.
Το νέο ρεκόρ θα αναγνωριστεί επίσημα σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου, στη 1 το μεσημέρι, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Μηλιάς του Δήμου Ηρακλεωτών, στο νομό Γρεβενών.
Το ρεκόρ αποδίδεται στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Γρεβενών - Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μηλιάς, όπου φυλάσσονται τα ευρήματα (ένθετη αριστερά), μαζί με πλήθος απολιθωμάτων μαστοδόντων και άλλων ζώων (ρινόκερων, ιππαρίων, μαχαιροδόντων, ταπίρων).
«Tο επιστημονικό και εκπαιδευτικό ενδιαφέρον καθώς και ο κοινωνικός αντίκτυπος επιβάλλουν την άμεση δημιουργία ενός Κέντρου Παλαιοντολογίας που θα στεγάσει τα μοναδικά αυτά ευρήματα, σύμφωνα και με την τελευταία σημαντική καταγραφή τους στο Βιβλίο των Ρεκόρ Guinness» σχολίασε η Ευαγγελία Τσουκαλά.
Το ιστορικό της ανακάλυψης
Η συστηματική παλαιοντολογική έρευνα στην περιοχή των Γρεβενών άρχισε το 1990 από το Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ. Μετά την ολοκλήρωση των ανασκαφών στη θέση Αμπέλια της πόλης των Γρεβενών, όπου ανακαλύφθηκε τμήμα σκελετού του γιγαντιαίου ελέφαντα Elephas antiquus, 200.000 ετών, η ομάδα της Δρ Τσουκαλά, συνέχισε τις έρευνες στη Μηλιά, 15 χλμ. βορειοανατολικά των Γρεβενών.
Η έρευνα αξιοποίησε αναφορές του 1986 για απολιθώματα που είχε βρει στη Μηλιά ο κάτοικος της περιοχής Θανάσης Δεληβός.
Το 1997, ο Βασίλης Μακρίδης, μέλος της ομάδας, εντόπισε το πρώτο ζευγάρι χαυλιοδόντων ενός γιγαντιαίο αρσενικού μαστόδοντα του είδους Mammut borsoni (ένθετη δεξιά). Το ζώο πρέπει να είχε βάρος πάνω από 6 τόνους και ύψος γύρω στα 3,5 μέτρα, ενώ το μήκος του μεγαλύτερου χαυλιόδοντα ήταν 4,39 μέτρα.
Το 2007, μέσα στο αμμορυχείο των αδελφών Πασαγιάννη, στην ίδια περιοχή της Μηλιάς, ανακαλύφθηκαν οι χαυλιόδοντες που κατέρριψαν το ρεκόρ, μαζί με την κάτω γνάθο του ζώου και μεγάλο τμήμα του υπόλοιπου σκελετού.
Η ανασκαφή πραγματοποιήθηκε από την ομάδα της Δρ Τσουκαλά σε συνεργασία με τον Ολλανδό Ντικ Μολ, συνεργάτη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Ρότερνταμ.
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1047658&lngDtrID=252