Τα πράγματα δεν είναι ΠΟΤΕ έτσι όπως φαίνονται.
Κάποτε ένας αστρονόμος είπε: «Ερεύνησα από την μια άκρη στην άλλη το σύμπαν με το τηλεσκόπιό μου. Πουθενά δεν βρήκα τον Θεό». Και κάποιος βιολιστής του απάντησε: «Και εγώ πήρα το βιολί μου και εξέτασα κάθε κομμάτι του και κάθε χορδή του. Πουθενά δεν βρήκα μουσική». Μη διαβάσετε τις επόμενες σελίδες με τον τρόπο που θα τις διάβαζε ο αστρονόμος.

12 Δεκεμβρίου 2009

Ναρκωτικά

Τα ναρκωτικά είναι ουσίες οι οποίες επιδρούν στον εγκέφαλο και έτσι μπορούν να προκαλούν εθισμό. Έχουν διάφορα αποτελέσματα στο ανθρώπινο σώμα και στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να θέλουν να έχουν την εμπειρία της χαλάρωσης ή της διέγερσης που προκαλούν.
Τα ναρκωτικά διακρίνονται σε ομάδες με διάφορους τρόπους: για παράδειγμα νόμιμες και παράνομες ουσίες, «βαριές» και «ελαφριές» ουσίες, φυσικές και χημικές κλπ. Το αλκοόλ, ο καπνός, ο καφές είναι νόμιμα. Το χασίς, η κοκαΐνη, οι αμφεταμίνες η ηρωίνη είναι παράνομα.
Η καλύτερη μέθοδος διαχωρισμού είναι αυτή που βασίζεται στις συνέπειες που έχει η κάθε ουσία στην συνείδηση. Έτσι προκύπτουν τρεις κατηγορίες:
-Ηρεμιστικά: Ναρκωτικά που κατευνάζουν και ηρεμούν όπως το αλκοόλ, τα οπιούχα, τα χάπια για τον ύπνο, το όπιο, η μορφίνη, η ηρωίνη και το χασίς.
-Διεγερτικά: Ναρκωτικά που διεγείρουν ή δίνουν ενέργεια όπως η καφεΐνη, η νικοτίνη, το Ecstasy, η κοκαΐνη και οι αμφεταμίνες.
-Παραισθησιογόνα: Ναρκωτικά που αλλάζουν την αντίληψη του χρήστη προκαλώντας παραισθήσεις όπως το LSD και σε μεγάλες δόσεις το χασίς και η φούντα.
-Υπάρχουν και τα ναρκωτικά των φτωχών που χρησιμοποιούν συνήθως στις υπανάπτυκτες χώρες οι άστεγοι και οι νεαροί που δεν έχουν χρήματα για να αγοράσουν «κανονικά» ναρκωτικά. Χρησιμοποιούν κόλλες, βερνίκια και διαλυτικά που τα βάζουν μέσα σε πλαστική σακούλα και εισπνέουν τα αέρια. Τα χημικά που προκαλούν βαριές και μη αναστρέψιμες βλάβες στον εγκέφαλο.
Τα ναρκωτικά είναι μία «παλιά ιστορία». Όλοι οι αρχαίοι λαοί γνώριζαν τις ουσίες που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, μόνο που τότε δεν υπήρχε πρόβλημα ναρκωτικών για πολιτιστικούς λόγους. Τα ναρκωτικά τα χρησιμοποιούσαν μόνο στα μυητικά κέντρα, όπου με την καθοδήγηση των ιερέων έδιναν μικρές ποσότητες στους ασκούμενους. Ο σκοπός ήταν να τους προκαλέσουν εμπειρίες που δεν μπορούσαν να εξηγηθούν από τον μαθητευόμενο. Έτσι του «έσπαγαν» την πεποίθηση για τον «σταθερό και πραγματικό κόσμο» που μας προσφέρουν οι αισθήσεις μας και που τα τελευταία χρόνια η επιστήμη αρχίζει να παραδέχεται ότι δεν είναι καθόλου σταθερός. Τότε ο μαθητευόμενος μπορούσε να δεχτεί διανοητικά την δυνατότητα ύπαρξης ανώτερων κόσμων, επιπέδων ή διαστάσεων (ανάλογα με την ιδιότητα που έχει εκείνος που αναφέρει τις πληροφορίες).
Στην σημερινή εποχή όμως τα ναρκωτικά έχουν περάσει σε μία άλλη διάσταση. Άρχισαν να χρησιμοποιούνται σαν όπλο και σαν μέσον απόκτησης χρημάτων.
Η διάλυση των θεσμών και της οικογένειας, το κυνήγι του «ονείρου» και γενικά η ηθική και πολιτισμική κατάρρευση που συμβαίνει αργά και σταθερά, κάνει όλο και περισσότερους ανθρώπους να «πέφτουν» στην παγίδα. Ο εθισμός κάνει τον άνθρωπο άβουλο και τον αναγκάζει να κάνει τα πάντα για να αγοράσει άλλη μία δόση.
Πρώτοι οι Άγγλοι έμειναν στην ιστορία για τον «Πόλεμο του οπίου» όταν τον 18ο αιώνα εξανάγκασαν τους Κινέζους να αγοράζουν από την Εταιρία των Ινδιών τεράστιες ποσότητες οπίου.
Αργότερα όταν το ειρηνιστικό κίνημα των «Παιδιών των Λουλουδιών» απείλησε το στρατοκρατικό καθεστώς των ΗΠΑ, η ΣΙΑ διοχέτευσε άφθονη ποσότητα ναρκωτικών και μετέτρεψε το ειρηνιστικό κίνημα των Χίπις σε κίνημα ασύδοτης σεξουαλικής ελευθερίας και κατανάλωσης ναρκωτικών.
Ο πόλεμος του Βιετνάμ δημιούργησε μικρά κράτη-παραγωγούς μέσα στις ζούγκλες, με ιδιωτικούς στρατούς και βαρύ οπλισμό (ακόμα και άρματα μάχης) που ζουν από το εμπόριο των ναρκωτικών που παράγουν. Μεγάλες ποσότητες πήγαιναν στις ΗΠΑ με τους στρατιωτικούς σάκους που περιείχαν «στρατιωτικά μυστικά».
Τα ναρκωτικά χρησιμοποιήθηκαν για να στηρίξουν δικτατορίες με χρήματα και όπλα. Η ΣΙΑ έχει κάνει επανειλημμένα το εμπόριο «όπλα αντί ναρκωτικών» κάτι αντίστοιχο με το πρόγραμμα «τρόφιμα αντί πετρελαίου» στο Ιράκ, με το οποίο θησαύρισαν πολλοί αξιωματούχοι του ΟΗΕ.
Η παραγωγή ναρκωτικών εκτινάχτηκε στα ύψη μετά την εισβολή των Αμερικανών στο Αφγανιστάν και την κατάρρευση των Ταλιμπάν. Μέσα στο 2002 παρήχθη τόσο μεγάλη ποσότητα οπίου, που θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς για τέσσερα χρόνια!
Οι χώρες παραγωγής ναρκωτικών είναι:
-Αυτές του «Χρυσού Τριγώνου» Βιρμανίας, Λάος και Ταϊλάνδης.
-Οι χώρες του «χρυσού δρόμου» Αφγανιστάν, Ιράν, Πακιστάν. Παράγουν το 90% περίπου της παγκόσμιας παραγωγής ηρωίνης. Μόνο στην βορειοδυτική μεθόριο του Πακιστάν παράγονται15 τόνοι ηρωίνης ετησίως.

-Η «Χρυσή Ημισέληνος» είναι η δεύτερη στην παραγωγή οπίου παγκοσμίως. Οι καλλιέργεια της παπαρούνας καλύπτει έκταση 45.700 εκταρίων και αποφέρει 125 τόνους ηρωίνη ετησίως, ­ το μεγαλύτερο μέρος της οποίας παράγεται στο Αφγανιστάν ­και ισοδυναμεί με το ένας τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής.
-Οι χώρες που δρουν ως «ανεξάρτητοι παραγωγοί» όπως το Μαρόκο, η Κολομβία, η Βολιβία και το Περού. Γενικά όλες οι χώρες με εύκρατο ή τροπικό κλίμα καλλιεργούν μικρές ή μεγάλες ποσότητες, ενώ συνήθως οι βόρειες ανεπτυγμένες χώρες, λόγω του κλίματός τους εξειδικεύονται στα χημικά ναρκωτικά όπως το Ecstasy, το LSD και νέες μορφές παλιών ναρκωτικών όπως το Κράκ.
Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής (Περού - Κολομβία - Βολιβία - Βενεζουέλα) παράγουν το 95% περίπου της παγκόσμιας παραγωγής κοκαΐνης.
Το Μεξικό, το Μαρόκο και μερικές ακόμη αφρικανικές χώρες, παράγουν το 80% της παγκόσμιας παραγωγής κάνναβης, ενώ άρχισαν το ίδιο και χώρες της Ευρώπης Αλβανία, Σκόπια, Βουλγαρία και χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Πρόκειται για εμπόριο που αφήνει κέρδη και ταυτόχρονα επιτρέπει να εξοπλίζονται ευκολότερα με όπλα. και μερικές κλπ.
Και στην Ελλάδα επίσης παράγονται μεγάλες ποσότητες χασίς, τελευταίο «κρούσμα» είναι αυτό των Ζωνιανών, και μάλιστα σε πολύ καλή ποιότητα που γίνεται και εξαγωγή στην Ολλανδία! Σε τηλεοπτική εκπομπή (πριν από πολλά χρόνια), κάπου στην Βόρειο Ελλάδα, κάποιος στο καφενείο του χωριού, μπροστά και σε άλλους θαμώνες φυσικά, απάντησε σε ερώτηση του δημοσιογράφου: «Παντού καλλιεργείται χασίσι. Πίσω από αυτόν τον λόφο έχει φυτεία, αλλά δεν θα μπορέσεις να φτάσεις μέχρι την κορυφή!!!».
Μόλις το 1% των κερδών φθάνει στους αγρότες, του Τρίτου Κόσμου, που κάνουν την παραγωγή και το υπόλοιπο καταλήγει στα χέρια των εμπόρων ναρκωτικών, ενώ τα τρία τέταρτα των κερδών ξεπλένονται και «στεγνώνουν» στον αναπτυγμένο κόσμο όπου και χρησιμοποιούνται σε νόμιμες επενδύσεις, σύμφωνα με πληροφορίες του Διεθνούς Συμβουλίου για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών.
Στα Βαλκάνια είναι ένα πέρασμα του θανάσιμου φορτίου για την Δύση. Η Θράκη εξαιτίας της γεωστρατηγικής σημασίας της, είναι ένα κομβικό σημείο όπου μόνο το 2000 διαπιστώθηκαν 123 περιπτώσεις εμπορίας και συνελήφθηκαν 191 διακινητές. Κατασχέθηκαν επίσης119 επιβατικά, φορτηγά, ταξί και λεωφορεία.
Επίσης μόνο στο τελωνείο Κήπων από το 1987 έως και το 2001 κατασχέθηκαν 9.100 κιλά όπιο, 2.940 κιλά χασίς, 130 κιλά χασισέλαιο, 877 κιλά ηρωίνη και 93 κιλά μαριχουάνα.
Τα ναρκωτικά έχουν χρησιμοποιηθεί επίσης σαν δικαιολογία για δυναμική επέμβαση σε χώρες που προσπαθούν να ανεξαρτητοποιηθούν από την κηδεμονία τους στην Νότιο Αμερική.
Η δύναμη των ναρκωτικών απορρέει από το χρήμα που αποφέρουν. Μερικά παραδείγματα θα σας διαφωτίσουν:
-Ένας έμπορος ναρκωτικών, ο Ρομπέρτο Σουάρες Γκόμες, είχε στην Βολιβία, εκτός από δισεκατομμύρια δολάρια, και ένα οικοπεδάκι με έκταση 21.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, όσο περίπου η Πελοπόννησος!
-Οι φτωχές λατινοαμερικάνικες χώρες δεν έχουν καμία διάθεση να λύσουν το πρόβλημα της παραγωγής και εμπορίας ναρκωτικών αφού μόνο στην Βολιβία η παραγωγή κοκαΐνης (450 τόνοι) απέφερε το 1988 δύο δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό τριπλάσιο από την συνολική αξία των εξαγωγών της!
-Οι εξαθλιωμένοι αγρότες της νοτίου Αμερικής κερδίζουν δέκα φορές περισσότερα χρήματα για κάθε στρέμμα, όπου καλλιεργούν κόκα, παρά αν καλλιεργούσαν σιτάρι ή καφέ!
-Ο Κολομβιανός μεγαλέμπορος ναρκωτικών Χοσέ Λουί Οτσόα έχει περιουσία πάνω από τρία δισεκατομμύρια δολάρια.
-Ο Κολομβιανός μεγαλέμπορος ναρκωτικών Πάμπλο Εσκομπάρ έχει περιουσία πάνω από δύο δισεκατομμύρια δολάρια.
-Ο Κολομβιανός μεγαλέμπορος ναρκωτικών Κάρλος Λέντερ, συνελήφθη το 1988 και δικάστηκε στις ΗΠΑ. Κατηγορήθηκε επίσης ότι δωροδόκησε τον πρωθυπουργό των νησιών Μπαχάμας Λίντεν Πίντλινγκ για να μπορέσει να συνεχίσει το εμπόριο όσο θα βρισκόταν στις αμερικανικές φυλακές. Τον πρωθυπουργό φυσικά αποκλείεται να τον κατηγόρησε κανείς.
-Οι «συντεχνίες» ναρκωτικών στην Κολομβία έχουν τεράστια δύναμη και φυσικά πληρώνουν αστυνομικούς και δημόσιους υπάλληλους. Κατά τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών που κήρυξαν οι ΗΠΑ, πριν μερικά χρόνια με μηδενικά αποτελέσματα, οι έμποροι πρότειναν στην κυβέρνηση της Κολομβίας ότι αν τους δινόταν η υπόσχεση πως θα μείνουν και θα δικαστούν στην χώρα (χωρίς να εκδοθούν στις ΗΠΑ) θα πλήρωναν το εξωτερικό χρέος της χώρας που ανερχόταν εκείνη την περίοδο στα 14,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Έτσι δεν είναι παράξενο που δεν είναι εύκολο να παταχθεί το εμπόριο ναρκωτικών αλλά αντίθετα εξαπλώνεται. Στην Αμερική ο μέσος όρος των χρηστών μαριχουάνας, στα τέλη της δεκαετίας του 90, κατέβηκε στα 11 χρόνια από τα 17 που ήταν στις αρχές της δεκαετίας. Δεν χρειάζεται πολλά παραδείγματα κανείς για να καταλάβει την διαφθορά που επικρατεί λόγω των «ναρκοδολαρίων»:
-Το 1988 ξέσπασε στην Ελβετία σκάνδαλο ξεπλύματος χρημάτων από εμπόριο ναρκωτικών. Στην υπόθεση εμπλέκεται εταιρία της οποίας πρόεδρος είναι ο σύζυγος της Υπουργού Δικαιοσύνης της Ελβετίας! Δεκάδες άλλα μικρά ή μεγάλα σκάνδαλα μένουν στην αφάνεια ή αποσιωπούνται από τα κράτη που σκέπτονται το «πολιτικό κόστος».
-Σύμφωνα με στοιχεία από έρευνες και καταγγελίες στην Τουρκία, ο σύζυγος της πρώην πρωθυπουργού Τανσού Τσιλέρ, διατηρούσε στενές επαφές με τον λαθρέμπορο ναρκωτικών και όπλων Χουσεΐν Ντουμάν, με τον οποίο μάλιστα έκαναν και λαθρεμπόριο πυρηνικού υλικού από την Ουκρανία.
-Στις 15-10-1988 ο πρώην Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κος Σκουλαρίκης, σε συνέντευξη που έδωσε παραδέχτηκε ότι «μεγάλα συμφέροντα εμπόδισαν να φτάσει στην Βουλή το νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά» και ότι «υπάρχουν συμφέροντα που πιέζουν και παρεμποδίζουν υπουργούς να προχωρήσουν».
Το αν μπορεί τελικά να υπάρξει λύση για το πρόβλημα αυτό και πως, μπορείτε να το καταλάβετε και μόνοι σας.