Τα πράγματα δεν είναι ΠΟΤΕ έτσι όπως φαίνονται.
Κάποτε ένας αστρονόμος είπε: «Ερεύνησα από την μια άκρη στην άλλη το σύμπαν με το τηλεσκόπιό μου. Πουθενά δεν βρήκα τον Θεό». Και κάποιος βιολιστής του απάντησε: «Και εγώ πήρα το βιολί μου και εξέτασα κάθε κομμάτι του και κάθε χορδή του. Πουθενά δεν βρήκα μουσική». Μη διαβάσετε τις επόμενες σελίδες με τον τρόπο που θα τις διάβαζε ο αστρονόμος.

26 Ιανουαρίου 2010

Ο "Σπορέας των Άστρων"

Οι αρχαίοι πρόγονοί μας με την λέξη άγαλμα (από το ρήμα αγαλλιώ) εννοούσαν κάθε τι το οποίο προκαλεί αγαλλίαση, μεγάλη χαρά, ευφροσύνη. Σήμερα εμείς την θεωρούμε συνώνυμη με το ανδριάντας την οποία έχουμε πρακτικά καταργήσει.
Δύο φωτογραφίες από την Λιθουανία δείχνουν καθαρά την έννοια της λέξης άγαλμα και γιατί τελικά μπερδεύτηκε με την λέξη ανδριάντας.
Ο ανδριάντας που θα δείτε ονομάζεται «Σπορέας των Άστρων» και βρίσκεται στην πόλη Κάουνας. Την ημέρα περνάει απαρατήρητο. Δεν είναι παρά άλλο ένα από τα δεκάδες μπρούτζινα κατασκευάσματα που είχαν πλημμυρίσει την σοβιετική επικράτεια, άλλο ένα δείγμα της σοβιετικής τέχνης. Το βράδυ όμως όταν το φωτίσουν με τον προβολέα δικαιολογεί αμέσως το όνομά του. Και από ανδριάντας μετατρέπεται σε άγαλμα.
Ευτυχώς που δεν βρίσκεται στην Ελλάδα.
Διαφορετικά θα ήταν γεμάτο από ηλίθια γκράφιτι, φτιαγμένα από ηλίθιους «επαναστάτες», βγαλμένους από ηλίθια σχολεία, συντηρούμενα από ένα ηλίθιο κράτος που το διαχειρίζεται μια ηλίθια κυβέρνηση την οποία ψηφίζει ένας ηλίθιος λαός.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου