Τα πράγματα δεν είναι ΠΟΤΕ έτσι όπως φαίνονται.
Κάποτε ένας αστρονόμος είπε: «Ερεύνησα από την μια άκρη στην άλλη το σύμπαν με το τηλεσκόπιό μου. Πουθενά δεν βρήκα τον Θεό». Και κάποιος βιολιστής του απάντησε: «Και εγώ πήρα το βιολί μου και εξέτασα κάθε κομμάτι του και κάθε χορδή του. Πουθενά δεν βρήκα μουσική». Μη διαβάσετε τις επόμενες σελίδες με τον τρόπο που θα τις διάβαζε ο αστρονόμος.

1 Οκτωβρίου 2010

Το πολυτονικό στον Ιστό (διαδίκτυο στα ελληνικά ή ίντερνετ στα νεοελληνικά)


Κοσμογονία συντελείται στο διαδίκτυο από την συγχώνευση του αμερικανικότατου Space στο αμερικανικότατο Word Press με την αμερικανικότατη συμπεριφορά.
Ήμουν έτοιμος να παρατήσω τον νέο λαμπερό (glamorous στα νεοελληνικά) χώρο όταν ανακάλυψα κάτι εκπληκτικό: μία από τις γλώσσες που έχει για να μπορεί κανείς να «συγυρίζει» τον χώρο του είναι και η ελληνική πολυτονική.
Από καιρό βέβαια το Office υποστηρίζει πολυτονικά κείμενα και οι υπολογιστές μπορούν να τα προβάλλουν χωρίς να εμφανίζονται «καλικαντζαράκια». Όμως πρόκειται για μία πρώτη δικαίωσή μου, αφού εδώ και καιρό έχω γράψει ότι πρόκειται να εισαχθεί η πολυτονική γλώσσα μας στο διαδίκτυο και έχω στο μπλόγκ «Αρχαία κείμενα» μία μόνιμη πινακίδα που λέει:
Και για να ευχαριστηθούν οι φασίστες και τα οπισθοδρομικά, ρατσιστικά γουρούνια που αρέσκονται στις παρωχημένες αηδίες της φασιστικής και ρατσιστικής ελληνικής γλώσσας (λες και έχει κάτι καλύτερο από τις εισαγόμενες τελευταία γλώσσες) ορίστε και η απόδειξη:


Μακάρι να γινόταν το ίδιο αυτομάτως και στα κείμενα που καταχωρούνται. Δυστυχώς με τα Windows 7 δεν έχω πλέον την δυνατότητα να γράφω στο πολυτονικό. Ο μετατροπέας που είχα δεν λειτουργεί πλέον.
Αλλά από το τίποτε καλό είναι και αυτό.
Έτσι καλό θα ήταν να αρχίσετε να μαθαίνετε στα παιδιά σας και λίγα ελληνικά εκτός από τα αγγλικά που έχουν αρχίσει να μιλάνε από κούνια. Έτσι όταν θα διαβάζουν «Ἀνεβάστε τὴν εἰκόνα (jpeg ἢ png) ποὺ θὰ χρησιμοποιεῖται παντοῦ» δεν θα χρειάζεται να γυρνάνε την γλώσσα στα αγγλικά για να καταλαβαίνουν τι λέει.