Τα πράγματα δεν είναι ΠΟΤΕ έτσι όπως φαίνονται.
Κάποτε ένας αστρονόμος είπε: «Ερεύνησα από την μια άκρη στην άλλη το σύμπαν με το τηλεσκόπιό μου. Πουθενά δεν βρήκα τον Θεό». Και κάποιος βιολιστής του απάντησε: «Και εγώ πήρα το βιολί μου και εξέτασα κάθε κομμάτι του και κάθε χορδή του. Πουθενά δεν βρήκα μουσική». Μη διαβάσετε τις επόμενες σελίδες με τον τρόπο που θα τις διάβαζε ο αστρονόμος.

3 Οκτωβρίου 2011

Φοροκάρτα και άλλα μπαρμπούτσαλα


Γιούπι!!! Ξεκίνησε σήμερα η προμήθεια της φοροκάρτας από τις τράπεζες. Για φέτος θα είναι προαιρετική. Αλλά από το 2012 υποχρεωτική. Η κυβέρνηση αποφάσισε λοιπόν πώς θα πιάσουμε την φοροδιαφυγή δηλ. τα ΑΔΗΛΩΤΑ εισοδήματα... τιμωρώντας τους συνεπείς φορολογούμενους με πρόστιμο για το εισόδημα που ΔΗΛΩΝΟΥΝ.
Με ποιο τρόπο ακριβώς όμως θα την πιάσουμε την φοροδιαφυγή μέσω φοροκάρτας; Πολύ θα ήθελα να το μάθω…
Τα μαύρα ταμεία των κομμάτων θα την χρησιμοποιούν; Οι έμποροι όπλων, ναρκωτικών, οι σωματέμποροι; Μήπως θα δώσει λύση στις υπερτιμολογήσεις και στα εικονικά τιμολόγια; Οι γιατροί του «Κολωνακίου», οι δικηγόροι, και γενικώς όσοι όποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες τα παίρνουν μαύρα, θα τα παίρνουν άσπρα ξαφνικά και θα τα περνάνε στην φοροκάρτα; Κι όταν καλέσεις τον υδραυλικό, τον μπογιατζή ή αν πας το αυτοκίνητο στο συνεργείο του μαστρο-Μήτσου..., θα τους ζητήσεις να σου περάσουν την φοροκάρτα από το μηχάνημα που... δεν έχουν; Και ο πλανόδιος με το DATSUN που πουλάει μαναβικά θα κόβει στην γιαγιά στο χωριό την ηλεκτρονική "απόδειξη" για τα σκόρδα που αγόρασε;
Αλλά και ο ίδιος ο καταναλωτής/αγοραστής/πελάτης, για ποιο λόγο θα ζητάει απόδειξη αν κάπου μπορεί να την αποφύγει; Υπηρεσία που αγοράζεις μαύρη, κοστίζει 23% παραπάνω με το ΦΠΑ. Αν το ποσό σου λείψει από τις αποδείξεις, θα πληρώσεις πρόστιμο 10% στην εκκαθάριση του επόμενου έτους. Τα μαθηματικά της 5ης δημοτικού επαρκούν για να πάρεις απόφαση τι σε συμφέρει, σε μικροοικονομικό επίπεδο, σε αυτό δηλαδή που αποφασίζει ο καθένας για το πώς θα τα βγάλει πέρα, με τα περιορισμένα πλέον χρήματά του.
Οι μόνες αποδείξεις που θα κόβονται και θα περνιούνται στην φοροκάρτα θα είναι αυτές που ήδη κόβονταν, για τις συναλλαγές που ούτως ή άλλως δηλώνονταν, δηλ. αυτές από σουπερμάρκετ, εμπορικά καταστήματα κλπ. Οι αδήλωτες συναλλαγές θα παραμένουν αδήλωτες. Αποτέλεσμα μηδέν, σε ό,τι αφορά την υποτιθέμενη πάταξη της φοροδιαφυγής.
Το ξέρουν αυτό στο υπουργείο οικονομικών είναι βέβαιο… δεν μπορεί να είναι τόσο καθυστερημένοι. Θα το εκμεταλλευτούν λοιπόν προσεχώς, πάω στοίχημα, για να πάνε ένα βήμα παραπέρα τα δόλια σχέδιά τους: Θα αυξήσουν, για παράδειγμα, το πρόστιμο της μη συλλογής αποδείξεων από 10% σε 25%, ή 30%, ώστε να είναι μεγαλύτερο απ' το ΦΠΑ και να αναγκάζεσαι να ζητάς απόδειξη. Πάλι όμως τα μαύρα ταμεία μαύρα θα μένουν, οι λαθρέμποροι λαθραία θα συναλλάσσονται, και οι γιατροί δεν θα κόβουν αποδείξεις, κι επειδή θα τους έχεις ανάγκη θα προτιμάς να επωμίζεσαι το πρόστιμο από το να ρισκάρεις την υγεία των δικών σου ανθρώπων που θα κρέμεται από τα χέρια τους...
Κι έτσι, το μόνο στοιχείο που θα αλλάξει είναι πως θα έχουμε κάνει ένα ακόμη βήμα προς την καταγραφή και παρακολούθηση των συναλλαγών μας ως πολίτες, αφού η φοροκάρτα θα συνδέεται με το ΑΦΜ (κι ας επιμένει το υπ. Οικονομικών πως η κάρτα είναι ανώνυμη… εφόσον συνδέεται με το ΑΦΜ δεν είναι ανώνυμη -και δεν  θα μπορούσε να μην είναι φορολογούμενοι μεταξύ τους όπως ακριβώς ανταλλάσσουν τις αποδείξεις). Σε επόμενη φάση, και αφού θα έχει «χτιστεί» το καταναλωτικό μας προφίλ στα συστήματα του υπουργείου οικονομικών, θα μας έρχονται στοχευμένες διαφημίσεις στο e-mail, το κινητό, ακόμα και ταχυδρομικώς.
Το χειρότερο, είναι τα μέτρα που θα ακολουθήσουν σταδιακά την φοροκάρτα, στα πλαίσια του γενικότερου οικονομικού ολοκληρωτισμού που προωθείται: Μετά την καταγραφή της καταναλωτικής συμπεριφοράς του φορολογούμενου, ακολουθεί η καταγραφή και παρακολούθηση των ποσών αποταμίευσης και στην συνέχεια του συνόλου των καταθέσεων του καθενός, η υποχρεωτική καταβολή μισθών και πάσης φύσεως αμοιβών μόνο μέσω τραπεζών, η απαγόρευση της κυκλοφορίας/ανάληψης μετρητών πάνω από κάποιο ποσοστό του δηλωθέντος εισοδήματος κλπ κλπ, για να μπορέσουν να ελέγξουν πλήρως το χρήμα στην οικονομία.
Που εν συνεχεία θα οδηγήσει σε περαιτέρω φορολογικές επιβαρύνσεις (πχ. φορολόγηση καταθέσεων, με πρόσχημα την φορολόγηση όλων των εισοδημάτων, ώστε να φορολογηθούν δήθεν "δίκαια" και τα αποταμιευμένα εισοδήματα που δεν  δηλώθηκαν) έως την ανάπτυξη κυκλωμάτων εκβιασμών, απαγωγών μεγαλοκαταθετών κλπ... Δεν είναι Ελληνικό φαινόμενο αυτό, είναι διεθνές. Έχεις λεφτά; Θα στα πάρουμε! Τι κι αν προήλθαν από αποταμίευση ήδη φορολογημένων εισοδημάτων, τι κι αν έκανες μια ζωή σκληρές θυσίες για να τα μαζέψεις... Είτε τα έχεις στην χώρα που ζεις, είτε στην Αμερική, ή στην Γερμανία, ή στην Ελβετία ή στο Λιχνεστάϊν... Θα στα πάρουμε όπου κι αν τα έχεις. Το έκαναν οι ΗΠΑ, το κάνει η Γερμανία, σταδιακά θα το κάνουν όλοι.
Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, η φοροκάρτα, ως μέσον πάταξης της φοροδιαφυγής, δεν θα έχει καμία τύχη και σε λίγα χρόνια θα έχει μόνο ιστορική αξία, όπως η κάρτα που μας είχαν βγάλει για τις εκλογές (αυτή ήταν η «αρπαχτή» του τότε υπ. εσωτερικών, κ. Σκανδαλίδη, για να θυμηθούμε την εποχή του αδέκαστου πρωθυπουργού κ. Σημίτη. Τώρα άραγε είναι κάποιου άλλου αρπαχτή; θα τα μοιραστούν Βενιζέλος-Παπακωνσταντίνου;). Όλα γίνονται βήμα-βήμα στοχευμένα και μεθοδικά σε παγκόσμια κλίμακα για τον έλεγχο, την κυριαρχία, επί των οικονομικών μας, επί της περιουσίας μας, επί των ζωών μας εν γένει και είναι πολύ λυπηρό. Στις ΗΠΑ, διάβασα πρόσφατα, άρχισαν ήδη να χρησιμοποιούν τσιπάκι εντοπισμού (μετά τους σκύλους) και σε παιδιά!!! Οι γονείς θα είναι ευτυχισμένοι λέει διότι θα μπορούν να τα βρίσκουν άμα τα χάσουν...
Σταματάω γιατί θα χαρακτηριστώ γραφικός, αλλά δυστυχώς για εκεί πάμε...
Υ.Γ. Για τα κοινόχρηστα στις πολυκατοικίες σε ποιο μηχάνημα θα περνάμε τις αποδείξεις;