Τα πράγματα δεν είναι ΠΟΤΕ έτσι όπως φαίνονται.
Κάποτε ένας αστρονόμος είπε: «Ερεύνησα από την μια άκρη στην άλλη το σύμπαν με το τηλεσκόπιό μου. Πουθενά δεν βρήκα τον Θεό». Και κάποιος βιολιστής του απάντησε: «Και εγώ πήρα το βιολί μου και εξέτασα κάθε κομμάτι του και κάθε χορδή του. Πουθενά δεν βρήκα μουσική». Μη διαβάσετε τις επόμενες σελίδες με τον τρόπο που θα τις διάβαζε ο αστρονόμος.

25 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Μεγάλος Αδελφός είναι εδώ 7

Η προπαγάνδα είναι ένα από τα βασικά εργαλεία της Νέας Τάξης. Αργά και σταθερά και στοχεύοντας συνήθως στα κατώτερα ένστικτα του ανθρώπου επιβάλλει συνήθειες και τρόπους ζωής.
Γνωρίζετε τον Edward Bernays; Είναι  ανιψιός του Σίγκμουντ Φρόιντ. Ήξερε πολύ καλά την δύναμη των δημοσίων σχέσεων. Ήταν ένας «καλλιτέχνης» της προπαγάνδας, και της διαμόρφωσης της κοινής γνώμης στις αρχές του εικοστού αιώνα. Το 1928, ο Bernays δημοσίευσε ένα βιβλίο με τίτλο «Προπαγάνδα» όπου περιγράφει τις μεθόδους του για την διαμόρφωση της κοινής γνώμης, της στάσης και της συμπεριφοράς των ανθρώπων.
Ορίστε ένα μικρό δείγμα από το κείμενό του:
Αυτοί που χειρίζονται το αόρατο μηχανισμό της κοινωνίας αποτελούν μία αόρατη κυβέρνηση, η οποία είναι η πραγματική κυρίαρχη δύναμη της χώρας μας. Είμαστε κυβερνώμενοι, τα μυαλά μας μορφοποιούνται, τα γούστα μας διαμορφώνονται, οι ιδέες μας προτείνονται, σε μεγάλο βαθμό από άνδρες που δεν τους έχουμε ακούσει ποτέ μας. Αυτό είναι ένα λογικό αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο οργανώνεται η δημοκρατική κοινωνία μας. Τεράστιος αριθμός ανθρώπων πρέπει να συνεργάζονται με αυτόν τον τρόπο, εάν πρόκειται να ζήσουν μαζί ως ομαλά λειτουργούσα κοινωνία. Σχεδόν σε κάθε πράξη της ζωής μας, είτε στη σφαίρα της πολιτικής ή των επιχειρήσεων στην κοινωνική συμπεριφορά μας ή την ηθική σκέψη μας, καθοδηγούμαστε από τον σχετικά μικρό αριθμό των ατόμων που κατανοούν τις διανοητικές διαδικασίες και τα κοινωνικά πρότυπα των μαζών. Είναι αυτοί που κινούν τα καλώδια που ελέγχουν τον κοινό νου. Αυτό είναι εντυπωσιακά παράλληλο με αυτό που έγραψε ο Τζορτζ Όργουελ στο «1984» όταν είπε: «Όλες οι πεποιθήσεις, οι συνήθειες, οι προτιμήσεις, τα συναισθήματα, η ψυχική στάση που χαρακτηρίζουν την εποχή μας πραγματικά έχουν σχεδιαστεί για να διατηρηθεί η αίγλη του Κόμματος και να αποτρέψει να γίνεται αντιληπτή η πραγματική φύση της σημερινής κοινωνίας».

Ορίστε και δύο από τα κύρια κατορθώματά του ως προς την διαμόρφωση των κοινωνικών συνηθειών:

1) Το 1929 προσελήφθη από την αμερικανική εταιρεία καπνού, προκειμένου να διαφημίσει το κάπνισμα. Αυτός προσέλαβε μια ομάδα από όμορφες γυναίκες, οι οποίες θα συμμετείχαν στην παρέλαση της Νέας Υόρκης ανάβοντας τσιγάρα και καταρρίπτοντας έτσι το ταμπού που δεν επέτρεπε στις γυναίκες να καπνίζουν σε δημόσιους χώρους.
Ο Bernays επικοινώνησε επίσης με τον Τύπο λέγοντας ότι οι γυναίκες θα ανάψουν «Φακούς της Ελευθερίας» για την υποστήριξη των δικαιωμάτων των γυναικών. Την επόμενη μέρα, οι New York Times δημοσίευσαν ένα άρθρο με τίτλο «Ομάδα των κοριτσιών κάπνισε τσιγάρα σαν μία χειρονομία Ελευθερίας» (Group of Girls Puff at Cigarettes as a Gesture of Freedom, 1 Απριλίου 1929).
Στόχευσε στην ανθρώπινη ματαιοδοξία. Για να βοηθήσει τις γυναίκες να απελευθερωθούν -υποτίθεται- από την κοινωνική καταπίεση τις έκανε αυτό που ήθελε η εταιρία καπνού: καταναλώτριες. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με ισότητα ή απελευθέρωση.

2) Σήμερα δεν νοείται (τουλάχιστον στην Αμερική) να κάνει κάποιος πρότασης γάμου χωρίς να δώσει και ένα γιγάντιο μονόπετρο στην καλή του. Η μόδα αυτή όμως είναι πολύ ακριβή και έτσι συνεχίζει να διαφημίζεται μέσα από σειρές της τηλεόρασης και κινηματογραφικά έργα. Ο Bemays βρίσκεται πίσω και από αυτήν την απάτη. Η έκφραση αγάπης δεν μπορεί να συνδέεται με διαμαντένια δαχτυλίδια. Συνδέεται όμως με την ανθρώπινη ματαιοδοξία και απληστία.
Η εταιρεία διαμαντιών De Beers προσέλαβε τον Bemays για να διαμορφώσει έτσι το μυαλό του κοινού, ώστε να συνδυάζει ένα διαμαντένιο δαχτυλίδι με την αγάπη. Μέχρι τότε, χρησιμοποιούνταν απλές χρυσές βέρες. Όμως ο Bernays έπεισε τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες ότι αν ένας άνθρωπος θέλει να προτείνει γάμο σε μια γυναίκα, θα πρέπει να το κάνει με ένα μεγάλο διαμαντένιο δαχτυλίδι.
Ο Bernays δούλεψε επίσης στο διοικητικό συμβούλιο της επιτροπής των ΗΠΑ για τη δημόσια πληροφόρηση (Committee on Public Information), η οποία ήταν μια κυβερνητική υπηρεσία που έχει συσταθεί ειδικά για να επηρεάσει την κοινή γνώμη και να πείσει το κοινό ότι η Αμερική θα πρέπει να πάρει μέρος στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μόνο ένα πλήρως ηλίθιος θα πίστευε ότι οι κρατικές υπηρεσίες ή οι ιδιωτικές εταιρείες δεν θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την κοινή γνώμη χρησιμοποιώντας μαζικά τα ΜΜΕ.
Ακόμη όμως και όσοι περιμένουν κάτι τέτοιο, συχνά μένουν έκπληκτοι από την έκταση και την δύναμή της παραπληροφόρησης και της προπαγάνδας που εξαπολύεται.