Τα πράγματα δεν είναι ΠΟΤΕ έτσι όπως φαίνονται.
Κάποτε ένας αστρονόμος είπε: «Ερεύνησα από την μια άκρη στην άλλη το σύμπαν με το τηλεσκόπιό μου. Πουθενά δεν βρήκα τον Θεό». Και κάποιος βιολιστής του απάντησε: «Και εγώ πήρα το βιολί μου και εξέτασα κάθε κομμάτι του και κάθε χορδή του. Πουθενά δεν βρήκα μουσική». Μη διαβάσετε τις επόμενες σελίδες με τον τρόπο που θα τις διάβαζε ο αστρονόμος.

14 Δεκεμβρίου 2013

Τζάκια και μειονεκτήματα

Επειδή πνιγόμαστε από τον καπνό των τζακιών αποφάσισα να κάνω ανάρτηση για τα τζάκια.
Όλοι λίγο ή πολύ έχετε τζάκι στο σπίτι ή στο διαμέρισμά σας. Λόγω μόδας όλοι οι κατασκευαστές κάνουν «δώρο» ένα τζάκι στο σαλόνι. Πρόκειται για ένα ανοιχτό τζάκι που είναι και ΠΟΛΥ ΦΘΗΝΟ.
Το πρόβλημα είναι ότι τα κοινά ανοιχτά φθηνά τζάκια είναι παντελώς άχρηστα. Έχουν πολλά μειονεκτήματα:
1) Καίνε πάρα πολλά ξύλα.
2) Αποδίδουν ελάχιστη θερμότητα σε σχέση με τα ξύλα που καταναλώνουν. Τα ανοιχτά κοινά τζάκια βγάζουν από την καμινάδα περίπου ογδόντα κυβικά μέτρα αέρα την ώρα. Αυτό σημαίνει ότι μια τεράστια ποσότητα θερμότητας χάνεται στο περιβάλλον ανεκμετάλλευτη.
3) Είναι μια συνεχής πηγή απώλειας ζεστού αέρα από την καμινάδα. Ακόμα και όταν δεν λειτουργεί, ακόμα και όταν έχετε το τάμπερ κλειστό, ζεστός αέρας συνεχίζει να διαφεύγει προς την καμινάδα. Ο λόγος είναι ότι το τάμπερ δεν κλείνει ποτέ καλά. Έχει μεγάλα κενά γύρω-γύρω για ευκολία στην κατασκευή και για να μην κολλάει.
4) Για να λειτουργήσουν σωστά χρειάζονται εξωτερικό κρύο αέρα. Πρέπει να υπάρχει μία τρύπα που θα φέρνει εξωτερικό κρύο αέρα μέσα στο σπίτι. Ή πρέπει να αφήνετε μία χαραμάδα σε πόρτα ή παράθυρο. Έτσι έχετε ακόμα μεγαλύτερη απώλεια ζέστης και το τζάκι είναι απλά διακοσμητικού χαρακτήρα. Έχει -σύμφωνα με την παλιά ρήση- την ιδιότητα να σε «ζεσταίνει από μπροστά και να σε παγώνει από πίσω».
5) Επειδή τα ξύλα πετάνε καύτρες, είσαστε αναγκασμένοι να βάζετε μία σήτα μπροστά στην εστία. Η σήτα κάνει «σκιά» στην ακτινοβολία της φλόγας και έτσι το τζάκι σας ζεσταίνει ακόμα λιγότερο.
Παρά το γεγονός ότι τα ξύλα είναι πολύ φτηνά (ακόμα) ή τα βρίσκετε τζάμπα στο χωράφι σας (από κλαδέματα) ή από το δάσος (αν είσαστε σε χωριό), δεν υπάρχει κανένας λόγος για αυτήν την σπατάλη.
Φανταστείτε ότι πληρώνετε ή κουβαλάτε την δεκαπλάσια ποσότητα από αυτήν που θα πληρώνατε ή θα κουβαλούσατε εάν είχατε ένα απλό κλειστό τζάκι ή μια καλή ξυλόσομπα.
Μπορείτε να βρείτε πολύ ωραίες και αρκετά φθηνές μαντεμένιες εστίες, οι οποίες επιπλέον έχουν εσωτερικά και σημεία στήριξης για να τοποθετείτε σχάρα για ψήσιμο φαγητού. Ακόμα όμως και αν δεν υπάρχει τέτοια ευκολία, μπορείτε να φτιάξετε εύκολα μία σιδερένια βάση που θα ικανοποιεί τις ανάγκες σας.
Αποφύγετε τα πολύπλοκα τζάκια με τους περίεργους μηχανισμούς και τους ανεμιστήρες. Καταρχήν είναι πολύ ακριβά και σε περίπτωση διακοπής ρεύματος οι ανεμιστήρες δεν θα λειτουργούν με αποτέλεσμα να έχετε ένα απλό τζάκι το οποίο έχετε πληρώσει πανάκριβα.
Αν δεν έχετε τζάκι προτιμήστε να αγοράσετε μία καλή μαντεμένια στόφα με μεγάλη εστία. Το πλεονέκτημα της μεγάλης εστίας είναι ότι χωράει μεγάλα ή περίεργα κομμάτια ξύλου. Έτσι δεν θα χρειάζεται να κόβετε συνεχώς ξύλα για να μπορέσετε να τα κάψετε. Θα κάνει καλύτερη δουλειά από το τζάκι και επιπλέον θα μπορείτε να μαγειρεύετε είτε στον φούρνο της είτε στα μάτια από επάνω.
Αν πάλι έχετε τζάκι και θέλετε, μπορείτε να το γκρεμίσετε. Θα αποκτήσετε νέο χρήσιμο χώρο όπου μπορείτε να βάλετε μία καλή ξυλόσομπα. Θα την συνδέσετε στην παλιά καμινάδα.
Στην επόμενη ανάρτηση θα σας γράψω οδηγίες για την αλλαγή του τζακιού σας.