Τα πράγματα δεν είναι ΠΟΤΕ έτσι όπως φαίνονται.
Κάποτε ένας αστρονόμος είπε: «Ερεύνησα από την μια άκρη στην άλλη το σύμπαν με το τηλεσκόπιό μου. Πουθενά δεν βρήκα τον Θεό». Και κάποιος βιολιστής του απάντησε: «Και εγώ πήρα το βιολί μου και εξέτασα κάθε κομμάτι του και κάθε χορδή του. Πουθενά δεν βρήκα μουσική». Μη διαβάσετε τις επόμενες σελίδες με τον τρόπο που θα τις διάβαζε ο αστρονόμος.

30 Ιουλίου 2014

Υγιεινή διατροφή 7 (η πραγματική)

Στην τελευταία καταχώρηση του θέματος «Υγιεινή διατροφή», θα σας πω την δική μου γνώμη, βασισμένη στην  -σαράντα χρόνων- εμπειρία μου για το θέμα.
Ξέρω ότι θα διαμαρτυρηθείτε λέγοντας ότι δεν έχετε χρόνο, δεν έχετε γνώσεις, δεν έχετε χρήμα κλπ.
Είναι ΣΙΓΟΥΡΟ ότι δεν έχετε χρόνο, γνώσεις και χρήμα, έτσι όπως εγκλωβιστήκαμε στην παγκοσμιοποιημένη αυτή κοινωνία.
Όμως για να πάσχετε από μικροί από «ασθένειες του πολιτισμού», να έχετε σάπια δόντια από 10 χρονών, να πάσχετε από διαβήτη, χοληστερίνη και πίεση, και να τρέχετε στους γιατρούς ΕΧΕΤΕ και χρόνο, και χρήμα…

Και καλά εσείς. Είσαστε πλέον σε αδιέξοδο και αυτό το καταλαβαίνω. Αλλά να μαθαίνετε τα παιδιά σας (τα οποία υποτίθεται ότι αγαπάτε) σε όλη αυτήν την φρικτή κατάσταση και να καταστρέφετε την υγεία τους με τέτοια άνεση και ελαφρότητα, το ευγενικότερο που μπορώ να πω είναι ότι αξίζετε Όσκαρ «----» (βάλτε μόνοι σας το κατάλληλο επίθετο).
Πριν από όλα θα πρέπει να έχετε υπ’ όψιν σας τον εξής κανόνα: Ο καθένας είναι απόλυτα διαφορετικός και οι οδηγίες είναι ΠΑΝΤΟΤΕ στο ΠΕΡΙΠΟΥ.  Δεν υπάρχουν «υγιεινές δίαιτες». Τα πάντα εξαρτώνται από τον οργανισμό σας.
Παράδειγμα 1: Ο γαμπρός μου τρώει απίστευτες ποσότητες αλατιού, και κάνει ότι χειρότερη διατροφή γίνεται. Είναι κάπου ογδόντα χρονών και οι εξετάσεις του είναι «μικρού παιδιού».
Παράδειγμα 2: Ένας πολύ αδύνατος τύπος. μένει σε χωριό στην Δυτική Μακεδονία, από μικρός και για άγνωστο λόγο σιχαίνεται το κρέας. Τρεφόταν αποκλειστικά με χορταρικά. Κάποτε έκανε γενικές εξετάσεις. Είχε απίστευτες τιμές χοληστερίνης και ο γιατρός του, πανικόβλητος του είπε να κάνει αυστηρή αποχή από κρέατα και γαλακτοκομικά.
Παράδειγμα 3: Για σχεδόν 30 χρόνια, όταν έτρωγα πράσινη πιπεριά ρευόμουν την μυρωδιά της μέχρι την άλλη μέρα. Με κάποιον ανεξήγητο τρόπο, η κατά τα άλλα χρησιμότατη από διατροφικής άποψης πιπεριά με βαρυστομάχιαζε. Ταυτόχρονα όμως μπορούσα να φάω για βράδυ τέσσερις βαρέων βαρών σουβλακόπιτες, πατημένες στο τζατζίκι και στα κρεμμύδια και να κοιμηθώ σαν πουλάκι!

Η σωστή διατροφή δεν θα κάνει τίποτε σπουδαίο αν:
1) Δεν μάθετε να είσαστε χαλαροί. Το άγχος είναι το χειρότερο από κάθε είδους δηλητήριο που μπορείτε να φάτε. Αν δεν ξέρετε πως μπορώ να σας δώσω μερικές συμβουλές.
2) ΠΕΤΑΞΤΕ μηχανάκια, ποδήλατα και αυτοκίνητα. Σταματήστε να πηγαίνετε ακόμα και για κατούρημα με τροχοφόρο. Τρέξτε, περπατήστε, κολυμπήστε, κυλιστείτε, ξαπλώστε και σηκωθείτε, καθίστε ανακούρκουδα, γονατίστε, κρεμαστείτε από τα δέντρα και γενικά κάνετε κάθε είδους κίνηση που δεν συνηθίζετε να κάνετε σαν «πολιτισμένοι» που είσαστε τρομάρα σας!
Όμως ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ τα τρία ΚΑΤΑΣΤΡΕΠΤΙΚΑ «αθλήματα» βόλεϊ, μπάσκετ και ποδόσφαιρο. Οι μακροχρόνιοι τραυματισμοί που προκαλούν ακόμα και σε μικρά παιδιά είναι καταστρεπτικοί (για το ήδη εύθραυστο από τον σύγχρονο τρόπο ζωής) σώμα.
3) Κόψτε το κάπνισμα. Εκτός του ότι ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ αν το αποφασίσεις πραγματικά, είναι το άκρον άωτον της βλακείας να πληρώνεις για να αρρωστήσεις.

Οι οδηγίες της σωστής διατροφής είναι απλούστατες:
1) ΠΕΤΑΞΤΕ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ είναι κονσερβαρισμένο ή φτιαγμένο από μεγάλη βιομηχανία. Πχ, λέει ένας αμερικανός διατροφολόγος : Αν το ψωμί που αγοράσατε πατιέται όταν το πιέζετε ΠΕΤΑΞΤΕ ΤΟ!
2) Κανονικά δεν πρέπει να ξαναπατήσετε σε σούπερ μάρκετ! (που λέει ο λόγος βέβαια).

Ανάλυση
Αλλά επειδή είσαστε μαθημένοι να υπακούτε σε ότι σας λέει η κάθε τηλεπαρουσιάστρια και ο κάθε τυχάρπαστος «ειδικός», και να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες τους, τότε θα το παίξω και εγώ «ειδικός» (για τηλεπαρουσιάστρια χλωμό το βλέπω!).

ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΤΕ
1) Κατά το δυνατόν να τρώτε ψωμί και γλυκά από αλεύρι ολικής άλεσης και ΠΑΝΤΟΤΕ φτιαγμένα από εσάς.
2) Υπάρχει στο εμπόριο ακατέργαστο (και πεντανόστιμο) ελληνικό ρύζι  και σιτάρι που αντικαθιστά με μεγάλη άνεση το κριθαράκι σε σούπες και άλλα μαγειρευτά φαγητά.
3) Τρώτε ΜΟΝΟ ΝΤΟΠΙΑ εποχιακά φρούτα εποχής.
4) Τρώτε ΜΟΝΟ νωπά κρέατα και ψάρια. Να τρώτε πάντοτε και ζωικό λίπος, γιατί σας δίνει φυσικές λιποδιαλυτές βιταμίνες.
5) Τρώτε ΜΟΝΟ ΠΛΗΡΗ και ΝΤΟΠΙΑ τυριά και βούτυρα, με όλο τους το λίπος.
6) Τρώτε ΜΟΝΟ ΠΛΗΡΗ και ΝΤΟΠΙΑ γιαούρτια και ΜΟΝΟ ΜΕ ΠΕΤΣΑ (απόδειξη φυσιολογικής κατεργασίας με γαλακτοβάκιλους). Δεν χρειάζεται να τρώτε λίπος φάλαινας, λίπος χοιρινού ή βιομηχανοποιημένα τρανς λίπη που σας τα πουλάνε για φυσικό γιαούρτι
7) Για γλυκαντικά μέσα υπάρχουν τα σύκα, το μέλι, οι σταφίδες και το πετιμέζι, που φτιάχνεται πανεύκολα το καλοκαίρι, όταν τα σταφύλια «είναι στην ξεφτίλα».
8) Τρώτε ΜΟΝΟ ελαιόλαδο. Ότι ΜΠΟΥΡΔΑ και αν διαβάσετε ή ακούσετε από «ειδικούς», (που ουσιαστικά διαφημίζουν τα εισαγόμενα σπορέλαια και τα τρανς λιπαρά) είναι το υγιεινότερο υλικό για «όλες τις δουλειές».
9) Πιείτε λίγο κρασί, τσίπουρο ή ούζο που είναι πολύ υγιεινότερα από τα χημικά ξένα ποτά.
10) Αγοράστε έναν οδηγό μαγειρικής με ΝΤΟΠΙΕΣ ελληνικές συνταγές και μάθετε να ξανατρώτε υγιεινά, με όλα τα εποχιακά φρούτα, λαχανικά και βότανα που ο καλός θεούλης έχει προσφέρει άφθονα στον τόπο μας, ανεγκέφαλοι καταναλωτές.

ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΤΕ ΜΕ ΜΕΤΡΟ
-Καρυκεύματα κάθε είδους. Βάζετε λίγο για να νοστιμίζει το φαγητό σας.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: τα καρυκεύματα περιέχουν «φωτιά». Έτσι, όταν δεν τρώτε μεγάλες ποσότητες, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σαν φάρμακο για τα κρυολογήματα και άλλες ασθένειες βάζοντάς τα στο φαγητό σε μεγάλη ποσότητα. Αν κάνετε υπερκατανάλωση αχρηστεύετε αυτήν την ιαματική τους ιδιότητα.
-Οινόπνευμα. Σε μικρές ποσότητες είναι υγιεινό σωματικά και ψυχικά.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: έχουμε καταντήσει έθνος μπεκρήδων, με όλες αυτές τις μπόμπες που επιτρέπουμε να πίνουν τα παιδιά μας και από την υπερκατανάλωση γενικά.
-Τρώτε μικρές ποσότητες ανεπεξέργαστο κρέας και ψάρια. Οι μεγάλες ποσότητες δεν σας κάνουν καλό και βλάπτουν και την τσέπη σας!
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:  υπάρχουν άνθρωποι που έχουν μικρή ποσότητα γαστρικών υγρών. Αυτοί δυσκολεύονται να χωνέψουν τα ζωικά προϊόντα, αλλά φυσικά αυτό δεν σημαίνει  ότι τα ζωικά προϊόντα κάνουν κακό ΣΕ ΟΛΟΥΣ, όπως τόσο λανθασμένα διαδίδεται από τις θρησκευτικές (ουσιαστικά) οργανώσεις «υγιεινής» διατροφής.
-Τρώτε μικρές ποσότητες από ΠΛΗΡΗ και φυσικά γαλακτοκομικά προϊόντα. Αντί να φάτε ένα χημικό γιαούρτι με μηδέν λιπαρά, φάτε ένα τρίτο πλήρους και φυσικού γιαουρτιού.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: καλύτερα να φάτε μικρή ποσότητα από ένα φυσικό προϊόν, παρά μεγάλη από ένα προϊόν βιομηχανοποιημένο και κατεργασμένο με χημικά.
-Πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να τρώτε μικρές ποσότητες από ζωικό λίπος για τις λιποδιαλυτές βιταμίνες που περιέχει.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Το «μικρές ποσότητες» έχει σχέση με τις θερμίδες, από τις οποίες δεν έχουμε ανάγκη έτσι όπως ζούμε. Δεν έχει ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με την δημιουργία χοληστερίνης και των σχετικών ασθενειών. Η κύρια αιτία της χοληστερίνης είναι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων άσπρου αλευριού, άσπρης ζάχαρης, τεχνητών σπορελαιοβουτύρων και λοιπών μοντέρνων «κατασκευών», αλλά φυσικά ΔΕΝ σας το λένε. Τα ζωικά λίπη μπορούν να επιβαρύνουν το πρόβλημα ΜΟΝΟ όταν δημιουργηθεί.
-Χρησιμοποιήστε λίγο αλάτι, ανάλογα με τον καιρό. Το πολύ μπορεί να σας δημιουργήσει πίεση. Αν δεν τρώτε καθόλου μπορεί να πάθετε υπόταση και το καλοκαίρι να υποφέρετε από έλλειψη ηλεκτρολυτών.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Αν μείνετε πολύ καιρό στην έρημο ή στους Πόλους και δεν τρώτε αλάτι θα πάθετε αφυδάτωση ΟΣΟ νερό και να πίνετε!

ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ  ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΤΕ
Κόψτε ΜΑΧΑΙΡΙ τα φαστφουντάδικα (γκούντις, μακντόναλντ κλπ) και ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ… μην συνηθίζετε τα παιδιά σας στις απαίσιες αυτές σκουπιδοτροφές.
-Άσπρο αλεύρι και όλα τα παράγωγά του όπως αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, βιομηχανικά κέικ και γλυκά, έτοιμες ζύμες, ψωμιά του φούρνου και του σούπερ μάρκετ κλπ.
-ΚΑΘΕ είδους ζάχαρη, αφού  πολλές «μαύρες» ζάχαρες είναι άσπρη ζάχαρη βαμμένη!
-Ζαχαρίνες, εκτός ΙΣΩΣ από κάποια σχεδόν φυσικά γλυκαντικά όπως πχ η Στέβια.
-Κέτσαπ, μουστάρδες και «εξωτικές» σάλτσες. Περιέχουν χημικά, πολύ αλάτι και πολλή ζάχαρη.
-Κάθε είδους ετοιματζίδικο φαγητό όπως τόστ, σάντουιτς, τυρόπιτες και λοιπά είδη.
-Βιομηχανοποιημένα αλλαντικά, σαλάμια, μορταδέλες και κάθε είδους κονσερβαρισμένο δηλητήριο που σας ταΐζουν οι  πολυεθνικές.
-Κάθε είδους ΔΗΘΕΝ υγιεινό βούτυρο τύπου βιτάμ κλπ. Πρόκειται για τρανς λιπαρά. Παράγονται από βρωμόλαδα που τα υδρογονώνουν για να πήξουν και να μην βρωμάνε, και μετά τους βάζουν άρωμα και χρώμα. Αν πιστεύετε ότι τα γράσα αυτά παράγονται με αγνό λάδι ελιάς, τι να σας πω...
-Τα ΔΗΘΕΝ γιαούρτια με φρούτα, γιατί ουσιαστικά είναι πατημένα στα χημικά.
-ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ αναψυκτικά και  χυμούς. Και εδώ η χημεία πάει σύννεφο.
-Πατατάκια, φουντούνια και όλα τα γρασοειδή σκουπίδια που -επιπλέον- σας τα πουλάνε  ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ.
-Κάθε είδους ξένα τυριά και τα αντίστοιχα ελληνικά που αρχίζουν να βγαίνουν από «ελληνικές» βιομηχανίες. Η βιομηχανοποίηση και η χημεία ΠΑΝΕ ΣΥΝΝΕΦΟ.
-Κάθε εισαγόμενη σκουπιδοτροφή όπως κινέζικα τρόφιμα, παγωτά (που δεν είναι πλέον παγωτά αλλά παγωμένα γλυκίσματα), σοκολάτες, γλυκά, μαρμελάδες, κονσέρβες, ζύμες κλπ.
-Κάθε είδους κατεψυγμένα (κυρίως ψάρια). Εκείνο που κερδίζετε σε τιμή το χάνετε από τον πάγο που τον πληρώνετε για προϊόν.
ΚΟΥΙΖ: Το ξέρετε ότι στον εισαγόμενο σολομό υπάρχει ΑΣΦΑΛΕΣ ΟΡΙΟ κατανάλωσης, λόγω του ότι είναι μολυσμένος; Αυτό βέβαια δεν θα σας το πει κανένας σεφ. Αντίθετα θα σας πει άπειρες συνταγές για «νόστιμο, ελαφρύ και υγιεινό» σολομό και θα επιμείνει να μην τρώτε λάδι για να μην παχύνετε!

Αν σας φαίνεται δύσκολο, συνεχίστε τον παλιό τρόπο ζωής σας, ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ. Έτσι κι αλλιώς όλοι μια μέρα θα πεθάνουμε. Τι σημασία έχει αν θα ζήσουμε χωρίς φάρμακα και γιατρούς ή με φάρμακα και γιατρούς; Ο αποθανών δεδικαίωται!