Τα πράγματα δεν είναι ΠΟΤΕ έτσι όπως φαίνονται.
Κάποτε ένας αστρονόμος είπε: «Ερεύνησα από την μια άκρη στην άλλη το σύμπαν με το τηλεσκόπιό μου. Πουθενά δεν βρήκα τον Θεό». Και κάποιος βιολιστής του απάντησε: «Και εγώ πήρα το βιολί μου και εξέτασα κάθε κομμάτι του και κάθε χορδή του. Πουθενά δεν βρήκα μουσική». Μη διαβάσετε τις επόμενες σελίδες με τον τρόπο που θα τις διάβαζε ο αστρονόμος.

25 Αυγούστου 2014

Η δικτατορία των πεποιθήσεων (εισαγωγή)

Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι όλοι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί. Πράγματι, βλέπει κανείς μία ποικιλία φυλών και συνηθειών που κάνουν την ανθρωπότητα ένα πολύχρωμο και ενδιαφέρον μωσαϊκό.
Βλέπετε ανθρώπους κάθε φυλής, χρώματος, θρησκείας, φύλου, μόρφωσης και καλλιέργειας (γιατί ΑΛΛΟ πράγμα είναι η μόρφωση και άλλο η καλλιέργεια), να κάνουν διαφορετικά πράγματα και να έχουν διαφορετικές συνήθειες, ακόμα και στις πιο κοινές δραστηριότητες όπως το φαγητό και η διασκέδαση (για ψυχαγωγία ΤΟ ΞΕΧΝΑΜΕ).
Υπάρχει όμως μία κρυμμένη πλευρά, που αν την προσέξετε όλοι οι άνθρωποι είναι ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΑ ίδιοι.
Πρόκειται για τις πεποιθήσεις με τις οποίες  όλοι έχουμε ανατραφεί.
Οι πεποιθήσεις μας καταδυναστεύουν σε τέτοιο βαθμό ώστε πρακτικά δεν έχουμε κανενός είδους ελευθερία. Για όποιον ενδιαφέρεται είναι η βάση πάνω στην οποία έχει κτιστεί η παγκόσμια δυστυχία, όπως την βιώνουμε σήμερα. Επιπλέον (και αυτό είναι το ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ) είναι τόσο δύσκολο να γίνει κατανοητή η συγκεκριμένη έννοια, ώστε η σειρά αναρτήσεων με αυτό το θέμα είναι ΗΔΗ καταδικασμένη σε αποτυχία.
Θα προσπαθήσω όμως να κάνω την σχετική ανάλυση για τρεις λόγους:
1) Είμαι ΕΚ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΩΣ ξεροκέφαλος!
2) Ενδιαφέρομαι προσωπικά να μάθω να αναγνωρίζω τις ΔΙΚΕΣ ΜΟΥ (προσωπικές και ιδιαίτερες) πεποιθήσεις και να τις αναλύω καλύτερα, για την δική μου προσωπική αυτο-βελτίωση και αυτο-Ελευθερία. Και όπως λέει μία παροιμία «μαθαίνεις καλύτερα εκείνο το οποίο προσπαθείς να διδάξεις.
3) Ίσως κάποιος να καταφέρει να ξεπεράσει τις ΦΡΙΚΤΕΣ διανοητικές Συμπληγάδες του και να καταλάβει κάτι από αυτό το θέμα.