Τα πράγματα δεν είναι ΠΟΤΕ έτσι όπως φαίνονται.
Κάποτε ένας αστρονόμος είπε: «Ερεύνησα από την μια άκρη στην άλλη το σύμπαν με το τηλεσκόπιό μου. Πουθενά δεν βρήκα τον Θεό». Και κάποιος βιολιστής του απάντησε: «Και εγώ πήρα το βιολί μου και εξέτασα κάθε κομμάτι του και κάθε χορδή του. Πουθενά δεν βρήκα μουσική». Μη διαβάσετε τις επόμενες σελίδες με τον τρόπο που θα τις διάβαζε ο αστρονόμος.

15 Σεπτεμβρίου 2014

Η δικτατορία των πεποιθήσεων (ο μηχανικός άνθρωπος)

Θεωρητικά έχετε διαβάσει και ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ όσα έχω γράψει στις προηγούμενες αναρτήσεις για την δικτατορία των πεποιθήσεων.
Και θεωρητικά μπορείτε τώρα να ελέγξετε τις πεποιθήσεις σας, και να δείτε ποιες είναι σωστές και ποιες είναι λάθος ώστε να τις αλλάξετε.
Και εδώ μπαίνει το μεγάλο πρόβλημα: οι πεποιθήσεις είναι ΑΟΡΑΤΕΣ για εσάς.
Κινείστε, σκέφτεστε, και συμπεριφέρεστε με βάση κάποιες πεποιθήσεις, τις οποίες είναι τελείως αδύνατον να αντιληφθείτε ότι τις έχετε.
ΑΠΛΟΪΚΟ παράδειγμα: Γιατί πρέπει να λέτε καλημέρα και καλησπέρα;
Θα απαντήσετε ότι έτσι πρέπει ή έτσι κάνουν οι ευγενικοί άνθρωποι.
Καλύτερα θα ήταν να απαντούσατε ότι «έτσι σας έμαθαν». Πρόκειται για την πεποίθηση «είμαι ευγενικός άρα λέω καλημέρα». Τι θα γινόταν εάν μεγαλώνατε σε μία υποθετική χώρα όπου θα ήταν αγένεια να λέτε καλημέρα και καλησπέρα; Θα μεγαλώνατε με την πεποίθηση «είμαι ευγενικός άρα δεν λέω καλημέρα».
Ποια από τις δύο πεποιθήσεις άραγε είναι η ΠΙΟ σωστή;
Η μάνα μου διηγήθηκε κάποτε μία ιστορία από το χωριό. Κάπου στο 1920, κάποιος παραφύλαξε μία κοπέλα που βγήκε στην αυλή να απλώσει την μπουγάδα. Όταν η κοπέλα τεντώθηκε για να βάλει ένα ρούχο στην απλώστρα, σηκώθηκε λίγο η φούστα της και φάνηκε ο αστράγαλός της. Τότε ο τύπος εμφανίστηκε, είπε ότι είδε τον αστράγαλό της, και εκείνη αναγκάστηκε να τον παντρευτεί!!!
Σκεφτήκατε ποτέ πόσα τέτοια «πρέπει» έχουν εμφυτευθεί στην μνήμη σας από τότε που πρωτοείδατε το φως του ήλιου;
Σκεφτήκατε ποτέ πόσα τέτοια «πρέπει» έχουν  αντικατασταθεί με νέα «πρέπει» μέσα σε έναν μόλις αιώνα;
Όλα αυτά τα «πρέπει», τα οποία έχουν μεταβληθεί σε σιδερένιους κανόνες σας έχουν μετατρέψει σε μηχανικούς υπολογιστές που λειτουργούν με βάση το πρόγραμμα εγκατάστασης.
Και έχετε δει ποτέ κανέναν υπολογιστή να αναρωτιέται εάν το πρόγραμμα με βάση το οποίο λειτουργεί, το πρόγραμμα στο οποίο οφείλει κυριολεκτικά την ύπαρξή του είναι λάθος;