Τα πράγματα δεν είναι ΠΟΤΕ έτσι όπως φαίνονται.
Κάποτε ένας αστρονόμος είπε: «Ερεύνησα από την μια άκρη στην άλλη το σύμπαν με το τηλεσκόπιό μου. Πουθενά δεν βρήκα τον Θεό». Και κάποιος βιολιστής του απάντησε: «Και εγώ πήρα το βιολί μου και εξέτασα κάθε κομμάτι του και κάθε χορδή του. Πουθενά δεν βρήκα μουσική». Μη διαβάσετε τις επόμενες σελίδες με τον τρόπο που θα τις διάβαζε ο αστρονόμος.

12 Οκτωβρίου 2014

Θεωρίες συνομωσίας (εισαγωγή)

Όλοι γνωρίζουν για τις θεωρίες συνομωσίας αλλά καλόν θα ήταν να ξεκινήσουμε από την περιγραφή τους:
Με τον όρο «θεωρία συνωμοσίας» χαρακτηρίζεται κάθε θεωρία σύμφωνα με την οποία, κάποιο γεγονός (ή σειρά γεγονότων) ερμηνεύεται ως αποτέλεσμα συνωμοτικής δράσης κάποιας ομάδας ανθρώπων. Οι θεωρίες συνομωσίας δίνουν απάντηση σε ερωτήματα είτε όταν υπάρχει «εκκωφαντική σιωπή» για αυτά, είτε όταν οι επίσημες απαντήσεις εκλαμβάνονται ως προσπάθεια συγκάλυψης.
Δεν αντιλέγω ότι υπάρχουν πολλοί που τραβάνε από τα μαλλιά οτιδήποτε, με αποτέλεσμα να κυριαρχεί μία πραγματική τρέλα στον τομέα αυτόν. Τα ΜΜΕ, ο κάθε «ειδήμων» στα χιλιάδες μπλόγκ, αλλά και οι ανόητοι φαρσέρ που εφευρίσκουν ηλίθιες ιστορίες, έχουν δώσει την συγκεκριμένη «γεύση» στην φράση «θεωρία συνομωσίας».
Όμως για κάθε θεωρία συνομωσίας, υπάρχει μία περίεργη δικαιολογία απόρριψης η οποία είναι ΑΠΟΛΥΤΑ ΚΡΥΦΗ και αμφιβάλλω αν θα μπορέσει να γίνει τελικά πραγματικά κατανοητή από τους ανθρώπους. Θα την ονομάσω «Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα».
Ο σκεπτόμενος πίθηκος ή το δίποδο σκεπτόμενο θηλαστικό, το λανθασμένα ονομαζόμενο άνθρωπος, με λίγα λόγια ο εγωικός άνθρωπος με τα χιλιάδες ελαττώματα αρέσκεται στην ψεύτικη σιγουριά της ασφάλειας.
Του αρέσει να πιστεύει ότι ζει σε έναν «όμορφο κόσμο ηθικό αγγελικά πλασμένο». Νομίζει ότι αυτό που σκέφτεται, φαντάζεται ή επιθυμεί είναι η πραγματικότητα. Αυτό βέβαια δεν είναι έτσι αλλά πως θα μπορέσει να το καταλάβει;
Έτσι ο σκεπτόμενος πίθηκος ζώντας σε πλήρη άγνοια της τεχνολογίας, των δράσεων των κυβερνήσεων, των μυστικών υπηρεσιών, και των πολυεθνικών συμφερόντων όταν ακούει κάτι παράξενο, κάτι που του φαίνεται απίστευτο, κάτι που τελικά τον ξεβολεύει, θα πει το σοφότατο «άντε ρε, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα» και θα αλλάξει πλευρό συνεχίζοντας τον μακάριο ύπνο του.
Μόνο που τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά.
Για να απορρίψετε κάτι θα πρέπει να το ΕΡΕΥΝΗΣΕΤΕ. Και φυσικά έρευνα δεν είναι να διαβάσετε τι λέει η μεσημεριανή κουτοχορτο-εκπομπή ή τα κατεστημένα ΜΜΕ ή τα εκατοντάδες τυπικά μπλόγκ ειδήσεων.
Στην σειρά αυτή θα σας δώσω μερικά στοιχεία από «θεωρίες συνομωσίας». Μετά απορρίψτε τα άμεσα ή ερευνήστε τα. Το πρόβλημα είναι πάντοτε δικό σας.