Τα πράγματα δεν είναι ΠΟΤΕ έτσι όπως φαίνονται.
Κάποτε ένας αστρονόμος είπε: «Ερεύνησα από την μια άκρη στην άλλη το σύμπαν με το τηλεσκόπιό μου. Πουθενά δεν βρήκα τον Θεό». Και κάποιος βιολιστής του απάντησε: «Και εγώ πήρα το βιολί μου και εξέτασα κάθε κομμάτι του και κάθε χορδή του. Πουθενά δεν βρήκα μουσική». Μη διαβάσετε τις επόμενες σελίδες με τον τρόπο που θα τις διάβαζε ο αστρονόμος.

11 Ιουλίου 2015

Περί (πρώην) Ελλάδος

Στο πέμπτο λεπτό της ταινίας «Ο κόκκινος πλανήτης» του 2000, ο ηθοποιός λέει ότι πρέπει να προσπαθήσουν να σώσουν την γη για να μην χαθεί «η τέχνη, η ομορφιά, οι Έλληνες, το Σύνταγμα, το να πεθαίνεις για την ελευθερία και τις αξίες».
Φυσικά ο σεναριογράφος δεν είχε υπόψιν του το σημερινό Ελλαδιστάν. Είχε μάθει στο σχολείο για αρχαίους ποιητές, επιστήμονες, καλλιτέχνες και πολεμιστές. Και δεν έβαλε μέσα στα πράγματα που αξίζει να σωθούν ούτε το χρηματιστήριο, ούτε το ουίσκι, ούτε τις πίτσες, ούτε τις μερσεντές, ούτε τα τάμπλετ πι-σι και τα κινητά που οι νεοέλληνες αγοράζουν δύο-δύο.
Έβαλε τους Έλληνες (και όλες τις αξίες του πολιτισμού τους) ανύποπτος για την εξαφάνισή τους.
Δεν είναι κρίμα που το όνομα Ελλάδα είναι πλέον και ουσιαστικά μια απλή ιστορική αναφορά;

Γνωμικά

Ο φόβος δεν είναι αληθινός. Το μόνο μέρος όπου μπορεί να υπάρξει ο φόβος είναι στις σκέψεις μας για το μέλλον. Είναι ένα προϊόν της φαντασίας μας, που μας κάνει να φοβόμαστε πράγματα που δεν βρίσκονται στο παρόν και ίσως να μην υπάρξουν ποτέ. Είναι σχεδόν παραφροσύνη. Ο κίνδυνος είναι αληθινός, αλλά ο φόβος είναι επιλογή.