Τα πράγματα δεν είναι ΠΟΤΕ έτσι όπως φαίνονται.
Κάποτε ένας αστρονόμος είπε: «Ερεύνησα από την μια άκρη στην άλλη το σύμπαν με το τηλεσκόπιό μου. Πουθενά δεν βρήκα τον Θεό». Και κάποιος βιολιστής του απάντησε: «Και εγώ πήρα το βιολί μου και εξέτασα κάθε κομμάτι του και κάθε χορδή του. Πουθενά δεν βρήκα μουσική». Μη διαβάσετε τις επόμενες σελίδες με τον τρόπο που θα τις διάβαζε ο αστρονόμος.

15 Απριλίου 2016

Η σπηλιά του Πλάτωνα (με μια άλλη ματιά)

Οι άνθρωποι είναι συνήθως θύματα των καταστάσεων. Έχουν μηδενικής διάρκειας μνήμη, σκέπτονται τελείως επιφανειακά, κάνουν πολύ απλοϊκούς συνειρμούς και δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από έναν πίθηκο, που είναι έξυπνος μεν αλλά που το εκπαιδεύεις εύκολα με λίγο φαγητό και τρίψιμο στην γούνα.
Τελικά, με βάση την μηχανικότητα ενός έξυπνου πιθήκου, όσοι γνωρίζουν «τα κόλπα» (το Σύστημα, η Νέα Τάξη κλπ) παίζουν την ανθρωπότητα στα δάχτυλα του ενός χεριού.
Εσείς βλέπετε «κάτι» που το θεωρείτε πραγματικότητα και δεν μπορείτε να μην δράσετε σύμφωνα με αυτό. Αυτή είναι βασικά και η κεντρική ιδέα της σπηλιάς του Πλάτωνα.
Το παρακάτω (αρχαιότατο) ανέκδοτο περιγράφει πολύ καλά το φαινόμενο αυτό:
Στην εθνική οδό πηγαίνει με καμιά εξηνταριά χιλιόμετρα ένα σαράβαλο φιατάκι. Τρίζει, βγάζει καπνούς και κάνει τρομερό θόρυβο δείχνοντας την ηλικία του.
Τότε, λίγο πριν από μία στροφή, τρέχοντας με 250, φτάνει μία φεράρι. Ο οδηγός της κορνάρει επιτιμητικά στον αναιδή τύπο που κλείνει ολόκληρη λωρίδα, τον προσπερνάει αλλά στην στροφή χάνει τον έλεγχο και η φεράρι στουκάρει στα χωράφια.
Έρχεται η τροχαία και ένα ασθενοφόρο μεταφέρει τον οδηγό στο ΚΑΤ. Εκεί αφού τον μπατάρισαν με γύψους τον έβαλαν σε ένα δωμάτιο. Μετά από λίγο έφεραν άλλον έναν με τα ίδια χάλια και τον έβαλαν στο διπλανό κρεβάτι. Οι δύο ασθενείς έπιασαν κουβέντα και ο νεοφερμένος λέει στον ραλίστα:
-Ξέρεις ποιος είμαι; Οδηγούσα το φιατάκι που προσπέρασες πριν την στροφή, εκεί που έφυγες από τον δρόμο.
-Καλά ρε φίλε, λέει έκπληκτος ο ραλίστας, εγώ πήγαινα με 250 και λογικά έπαθα ατύχημα. Εσύ πως τα κατάφερες;
Και ο «φιατατζής» απαντάει:
-Όταν με προσπέρασες νόμισα ότι είχα σταματήσει και κατέβηκα!

Όποιος δεν γνωρίζει την ιστορία του…

Είναι της μόδας να αναφέρουν όλοι το ρητό «όποιος δεν ξέρει ιστορία είναι αναγκασμένος να την ξαναζήσει» ή κάποια εκδοχή του. Φανερώνει άνθρωπο ψαγμένο και σκεπτόμενο. Και αυτό βασικά θέλουν να δείξουν, οι περισσότεροι τουλάχιστον. Ότι είναι ψαγμένοι και φιλοσοφημένοι τύποι. Μέχρι στην ΕΡΤ1 το άκουσα, μετά από ένα βίντεο, του οποίου το νόημα διαστρέβλωσαν εντέχνως για να ταιριάξει στην πολιτική ιδεολογία της κυβέρνησης.
Τελικά όμως από όσους την εκφέρουν σε κάποια συζήτηση κανένας (ή μάλλον οι περισσότεροι για να είμαι δικαιότερος) δεν έχουν ιδέα για την πραγματική έννοια της φράσης.
Εν μέρει είναι δικαιολογημένοι, αφού στην όλη υπόθεση εμπλέκεται και ο νόμος του Κάρμα, ο νόμος της Ανταπόδοσης, το «οφθαλμός αντί οφθαλμού» της Παλαιάς Διαθήκης. Για όσους δεν γνωρίζουν η πιο απλή περιγραφή του Κάρμα είναι ότι κάποια στιγμή θα πάθεις όλα όσα έχεις κάνει στους άλλους. Αλλά, γενικά, αυτός ο νόμος ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ αποδεκτός. Δεν μπορείς ούτε να τον ζυγίσεις ούτε να βρεις τον μοριακό του τύπο. Επομένως είναι ανύπαρκτος για τους σύγχρονους «σοφούς»!
Όμως, η ιστορία είναι γεμάτη από «επαναλαμβανόμενα» γεγονότα, αν και οι θύτες και τα θύματα δεν είναι εύκολο να προσδιοριστούν.
Επίσης, επειδή το Κάρμα δρα συνήθως σε βάθος χρόνου, συγχρονίζοντας κατάλληλα τα γεγονότα και τοποθετώντας τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλές θέσεις είναι δύσκολο να δώσει κάποιος «αποδείξεις» για αυτήν την δράση.
Ορίστε κάποιες ιστορικές ομοιότητες-επαναλήψεις για να σκεφτείτε λίγο βαθύτερα την σημερινή πραγματικότητα:
1) Τον Μεσαίωνα, η «χριστιανική» Ευρώπη οργάνωσε αρκετές Σταυροφορίες κατά των Μουσουλμάνων για να απελευθερώσει τους Άγιους Τόπους. Το αποτέλεσμα ήταν ένα λουτρό αίματος. Φυσικά το κίνητρο ήταν τα κέρδη από το εμπόριο και ο έλεγχος των εμπορικών δρόμων.
2) Επίσης τον Μεσαίωνα, η «χριστιανική» Ευρώπη ξεκλήρισε ολόκληρες φυλές «αγρίων» και εξαφάνισε τους πολιτισμούς τους.
3) Σαν επανάληψη των Σταυροφοριών, οι Δυτικοί επεμβαίνουν μαζικά και αδιάντροπα στις μουσουλμανικές χώρες και τις αποσταθεροποιούν. Δικαιολογία είναι η δημοκρατία, ο ανθρωπισμός και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κίνητρο όμως είναι ο έλεγχος του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και της ροής των ναρκωτικών από το Αφγανιστάν και το Χρυσό Τρίγωνο στην περιοχή της Ταϊλάνδης, Βιρμανίας και Λάος.
4) Οι φανατικοί ισλαμιστές (άσχετα με το ότι τους εξοπλίζουν και τους οργανώνουν οι Αμερικανοί) εισβάλλουν στην Ευρώπη, αργά αλλά σταθερά. Φέρνουν χάος, τρόμο, αίμα και πόνο, όπως έκαναν οι ευρωπαίοι στις χώρες τους.
5) Αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, με την ΕΕ να επιμένει στις νεοταξικές-κομμουνιστικές ιδέες της περί πολυ-πολιτισμού, και με τα αδύναμα ανθρωπάκια που την κυβερνούν να μην μπορούν να πάρουν πραγματικές αποφάσεις και να δράσουν σωστά, σε μερικές δεκαετίες οι μουσουλμάνοι θα αποκτήσουν ισχυρές κοινότητες μέσα στην Ευρώπη. Αυτό θα προκαλέσει την κατάρρευση του ετοιμοθάνατου ευρωπαϊκού πολιτισμού, και οι ευρωπαίοι θα πάθουν κάτι ανάλογο με αυτό που έκαναν στις αποικίες τους.
6) Το 1453 (το παίρνω σαν απλό σημείο αναφοράς) συνέβη στην χώρα μας μία μουσουλμανική εισβολή. Σήμερα υφιστάμεθα μία δεύτερη εισβολή, που μπορεί να θεωρηθεί σαν επανάληψη της πρώτης.
Σκεφτείτε λίγο όλα αυτά και προσπαθήστε να δείτε τις ομοιότητες. Αν σας γεννηθεί η απορία και πείτε «βρε λές;», τότε ίσως δείτε με άλλο μάτι τα σημερινά ανεξήγητα γεγονότα.