Τα πράγματα δεν είναι ΠΟΤΕ έτσι όπως φαίνονται.
Κάποτε ένας αστρονόμος είπε: «Ερεύνησα από την μια άκρη στην άλλη το σύμπαν με το τηλεσκόπιό μου. Πουθενά δεν βρήκα τον Θεό». Και κάποιος βιολιστής του απάντησε: «Και εγώ πήρα το βιολί μου και εξέτασα κάθε κομμάτι του και κάθε χορδή του. Πουθενά δεν βρήκα μουσική». Μη διαβάσετε τις επόμενες σελίδες με τον τρόπο που θα τις διάβαζε ο αστρονόμος.

3 Σεπτεμβρίου 2016

Ο απατεώνας νους

Ο ήλιος ανατέλλει και δύει και γυρίζει γύρω από την γη.
Αυτό είναι κάτι που οι άνθρωποι πίστευαν για χιλιάδες χρόνια. Και το πίστευαν γιατί αυτό «έβλεπαν» με τα μάτια τους.
Η πραγματικότητα βέβαια είναι άλλη. Αλλά η δύναμη της εντύπωσης είναι τέτοια ώστε συνεχίζουμε να λέμε «ο ήλιος πηγαίνει από την ανατολή προς την δύση».
Τώρα «είδαμε» ότι δεν γυρίζει ο ήλιος γύρω μας αλλά εμείς γύρω του. Και αρχίσαμε να μιλάμε για μία καινούρια ανακάλυψη της επιστήμης. Μέχρι να «δούμε» κάτι καινούριο.
Δυστυχώς έχουμε εκπαιδευτεί να πιστεύουμε σαν αληθινό αυτό που μας λέει ο νους μας. Όλος ο πολιτισμός μας είναι χτισμένος επάνω στον νου και τις διανοητικές αναλύσεις του σχετικά με τον κόσμο γύρω μας. Και αυτές οι αναλύσεις βασίζονται στις πληροφορίες των αισθήσεων. Και σας μπορώ να σας βεβαιώσω ότι οι αισθήσεις είναι ότι πιο αναξιόπιστο εργαλείο έχετε επάνω σας.
Δεν μπορώ να σας πείσω αλλά είναι έτσι.