Τα πράγματα δεν είναι ΠΟΤΕ έτσι όπως φαίνονται.
Κάποτε ένας αστρονόμος είπε: «Ερεύνησα από την μια άκρη στην άλλη το σύμπαν με το τηλεσκόπιό μου. Πουθενά δεν βρήκα τον Θεό». Και κάποιος βιολιστής του απάντησε: «Και εγώ πήρα το βιολί μου και εξέτασα κάθε κομμάτι του και κάθε χορδή του. Πουθενά δεν βρήκα μουσική». Μη διαβάσετε τις επόμενες σελίδες με τον τρόπο που θα τις διάβαζε ο αστρονόμος.

22 Οκτωβρίου 2016

Δυτικός πολιτισμός και παγκοσμιοποίηση

Όλο και περισσότερο, σε όλες τις χώρες του κόσμου, οι άνθρωποι αρχίζουν να μοιάζουν μεταξύ τους.
Αν μπείτε σε ένα Γκούντις στην Βραζιλία και ένα στην Ελλάδα, η μόνη διαφορά θα είναι στην γλώσσα των επιγραφών. Όλα τα άλλα (μουσική, ντύσιμο, συμπεριφορά, κινητά) θα είναι ολόιδια.
Αυτό βασικά δεν είναι πρόβλημα, αφού πάντοτε οι άνθρωποι αντάλλασσαν συνήθειες και ντυσίματα.
Το πρόβλημα είναι ότι αργά αλλά σταθερά επικρατεί μία δυτική κακογουστιά, που δεν έχει σχέση ούτε με χρήματα αλλά ούτε και μορφωτικό επίπεδο. Πρόκειται απλά για κακογουστιά που διαδίδεται και κυριαρχεί βασισμένη στην βλακώδη και ΕΓΩΙΚΗ ανάγκη των ανθρώπων να ξεχωρίζουν.
Προσέξτε γύρω σας και θα δείτε. Νέοι (αλλά και κάποιοι γέροι που το παίζουν νεολαία) κυκλοφοράνε σαν μουσουλμάνοι με ξυρισμένο κεφάλι, παπαδίστικα γένια, με κοτσιδάκια, «φωλίτσες», ράστα, μωβ, πράσινα και μπλε μαλλιά, πανάσχημα φορέματα, βλακώδη τατουάζ και καρφιά στο πρόσωπο.
Αλλά και πάλι συγκρίνοντας την εικόνα αυτή με τις παρακάτω φωτογραφίες είναι σαν να ζούμε σε παράδεισο καλαισθησίας.
Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν σε πολυκατάστημα στον Καναδά. Εκεί έχουν να δουν πόλεμο πάνω από έναν αιώνα, ζουν πλουσιοπάροχα απομυζώντας χώρες ηλιθίων σαν και εμάς, και τους έχουν επιβληθεί (και τις έχουν αποδεχθεί) οι πολυπολιτισμικές μπαρούφες εδώ και πολλές δεκαετίες, ώστε όλοι είναι ανεκτικοί στην «διαφορετικότητα».
Όμως μην ανησυχείτε. Ο δυτικός πολιτισμός έρχεται και στο τέλος θα εκπολιτιστούμε πλήρως.