Τα πράγματα δεν είναι ΠΟΤΕ έτσι όπως φαίνονται.
Κάποτε ένας αστρονόμος είπε: «Ερεύνησα από την μια άκρη στην άλλη το σύμπαν με το τηλεσκόπιό μου. Πουθενά δεν βρήκα τον Θεό». Και κάποιος βιολιστής του απάντησε: «Και εγώ πήρα το βιολί μου και εξέτασα κάθε κομμάτι του και κάθε χορδή του. Πουθενά δεν βρήκα μουσική». Μη διαβάσετε τις επόμενες σελίδες με τον τρόπο που θα τις διάβαζε ο αστρονόμος.

11 Μαρτίου 2017

Αρχαία Ελληνική τεχνολογία

Και μόνο η ύπαρξη του περίπλοκου μηχανισμού των Αντικυθήρων, θα έπρεπε να προκαλέσει το παγκόσμιο σκίσιμο των βιβλίων της ιστορίας και το ξαναγράψιμό τους από την αρχή. Ένας μηχανισμός με λεπτά γρανάζια και τεχνολογία που «εφευρέθηκε» τον 18ο αιώνα, δεν μπορεί να έχει κατασκευαστεί από ανθρώπους που τα μόνα τους εργαλεία ήταν το σφυρί και το καλέμι.
Στην Ιταλία, πρόσφατα, έγινε η ανακάλυψη ακόμα ενός από τα εκατοντάδες ναυάγια ελληνικών πλοίων που είναι σπαρμένα στην Μεσόγειο, την πρώην ελληνική θάλασσα. Είδα το σχετικό βίντεο, όπου φαινόταν αμέσως η προχειρότητα της υποβρύχιας ανασκαφής. Τα αντικείμενα έβγαιναν πιασμένα με γυμνά χέρια από τους δύτες και εμφανώς καθαρισμένα μέσα στο νερό, ίσως μάλιστα τριμμένα με άμμο. Οι δύο ελληνικές περικεφαλαίες μου φάνηκαν σαν καθαρισμένες με οξύ ή αμμοβολή! Προφανώς οι Ιταλοί «αρχαιολόγοι» δεν ενδιαφέρονται να κάνουν σωστή φύλαξη και συντήρηση των ευρημάτων.
Το δεύτερο που φαινόταν αμέσως ήταν οι καταπληκτικές τρύπες στην περιφέρεια της περικεφαλαίας. Στην εικόνα στο τέλος της ανάρτησης μπορείτε να δείτε τρεις λεπτομέρειες:
1) Προσέξτε πόσο παράλογα καθαρή είναι η μπρούτζινη περικεφαλαία, η οποία κανονικά θα έπρεπε να είναι (το λιγότερο) σκεπασμένη με πρασινωπή σκουριά ή έστω με άλατα.
2) Προσέξτε πόσο στρογγυλές, ίδιες σε μέγεθος και ΚΥΡΙΩΣ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΟΥ είναι οι τρύπες στην περιφέρεια της περικεφαλαίας. Τέτοιας ποιότητας τρύπες μπορούν να γίνουν μόνο με δράπανο και μεταλλικό τρυπάνι. Η πρωτόγονη μέθοδος τρυπήματος με καρφί θα παραμόρφωνε άσχημα το μέταλλο.
3) Προσέξτε πόσο ίσιο είναι το τελείωμα του μετάλλου. τέτοιου είδους φινίρισμα μπορεί να γίνει μόνο με λίμα, και η λίμα δεν είναι ένα απλό εργαλείο. Η κατασκευή της απαιτεί και εξειδικευμένα εργαλεία και εξειδικευμένες γνώσεις μεταλλουργίας. Αλλά το κυριότερο απαιτεί ΑΤΣΑΛΙ.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι οι αρχαίοι Έλληνες είχαν πολύ περισσότερα εργαλεία από όσο μας διδάσκουν (ή μάλλον μας παραπληροφορούν) σήμερα. Αλλά προφανώς δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε στην παγκόσμια «εκπαίδευση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου