Τα πράγματα δεν είναι ΠΟΤΕ έτσι όπως φαίνονται.
Κάποτε ένας αστρονόμος είπε: «Ερεύνησα από την μια άκρη στην άλλη το σύμπαν με το τηλεσκόπιό μου. Πουθενά δεν βρήκα τον Θεό». Και κάποιος βιολιστής του απάντησε: «Και εγώ πήρα το βιολί μου και εξέτασα κάθε κομμάτι του και κάθε χορδή του. Πουθενά δεν βρήκα μουσική». Μη διαβάσετε τις επόμενες σελίδες με τον τρόπο που θα τις διάβαζε ο αστρονόμος.

2 Δεκεμβρίου 2017

Black Friday (Το δίλλημα)


Όταν ήμουν μικρός, τότε που επικρατούσε η φασιστική και εθνικιστική πολυτονική γραφή, η καθαρεύουσα στις εφημερίδες και κάτι λίγοι ακόμη είχαν την δυνατότητα να καταλάβουν τι λέει το κείμενο των ευαγγελίων, είχα διαβάσει το μυθιστόρημα του Ιουλίου Βέρν «Ο δεκαπενταετής πλοίαρχος». Βλέπετε τότε δεν υπήρχε τηλεόραση, ούτε διαδίκτυο, ούτε κινητά και για να περάσει η ώρα αναγκαζόμασταν να διαβάζουμε! Εκεί λοιπόν διάβασα την φράση: «Ο Δίκ Σάνδ έβαλε την βλούζα του». Σύμφωνα με την συνήθεια της εποχής κατά την οποία μεταφράστηκε το βιβλίο, το αγγλικό «ντ» γραφόταν σαν «δ» και το «μπ» γραφόταν σαν «β».
Έτσι σήμερα που ήθελα να γράψω κάτι για την Μπλακ Φραϊντέι (ΣΥΓΝΩΜΗ Black Friday για να καταλάβουν οι νεοελαδιστανοί) εβρέθην εις δίλλημα. Και επειδή η φράση είναι μάλλον άγνωστη, το «εβρέθην εις δίλλημα» σημαίνει «δεν ήξερα τι από τα δύο να κάνω».
Έπρεπε να γράψω «Μπλακ Φραϊντέι» ή «Βλακ Φραϊντέι»;
Εσείς με ποιόν τρόπο θα το γράφατε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου