Τα πράγματα δεν είναι ΠΟΤΕ έτσι όπως φαίνονται.
Κάποτε ένας αστρονόμος είπε: «Ερεύνησα από την μια άκρη στην άλλη το σύμπαν με το τηλεσκόπιό μου. Πουθενά δεν βρήκα τον Θεό». Και κάποιος βιολιστής του απάντησε: «Και εγώ πήρα το βιολί μου και εξέτασα κάθε κομμάτι του και κάθε χορδή του. Πουθενά δεν βρήκα μουσική». Μη διαβάσετε τις επόμενες σελίδες με τον τρόπο που θα τις διάβαζε ο αστρονόμος.

18 Μαρτίου 2017

Η ξένη ελληνική παιδεία

1) Γνωρίζετε το NAEYC των ΗΠΑ; Φυσικά όχι. Και εγώ τυχαία έπεσα επάνω του. Πρόκειται για το ακρωνύμιο του «National Association for the Education of Young Children» ή Εθνική ένωση για την εκπαίδευση των νέων παιδιών. Σε ένα από τα προγράμματα μάθησης, τα οκτάχρονα έμαθαν για τους αρχαίους Έλληνες θεούς, τους ναούς αλλά και τους μεζέδες δοκιμάζοντας τζατζίκι, ντολμαδάκια, σπανακόπιτα, ελιές μέλι και σπαράγγια!                      
  Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε το PDF της συγκεκριμένης εργασίας.

 2) Τον Ντίσνεϊ τον ξέρετε; Το βαλς «Μπλε Δούναβης» το ξέρετε;. Ο Ντίσνεϊ έφτιαξε τον προηγούμενο αιώνα μία ιστορία με κινούμενα σχέδια, επενδυμένη με την μουσική του διάσημου βαλς. Στην λίμνη στην οποία εκτυλίσσεται η ιστορία, για μία μόνο στιγμή εμφανίζονται (στο 28ο και 29ο) δευτερόλεπτο δύο σπασμένες αρχαίες ελληνικές κολώνες μισοβυθισμένες στο νερό.

Κανένας καλλιτέχνης, που σέβεται τον εαυτό του και την τέχνη του, δεν θα μπορούσε (ή δεν θα τολμούσε) να βάλει δίπλα στην Φύση και μαζί με τον Μπλε Δούναβη κινητά, τηλεοράσεις, ουρανοξύστες και χύτρες ταχύτητος. Ούτε γοτθικούς ναούς, γκρέμλινς και πολυτελή αναγεννησιακά έπιπλα. Το μόνο που θα μπορούσε να βάλει ήταν μια αρχαία ελληνική κολώνα. Από καλλιτεχνικής άποψης, δένει τέλεια με το γαλήνιο περιβάλλον της λίμνης.
ΑΑΑΧΧΧ…
Την στιγμή που εμείς κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ακόμα και να ξεχάσουμε να μιλάμε ελληνικά…
Την στιγμή που οι περισσότεροι Έλληνες αγνοούν ακόμα και τα βασικότερα γεγονότα της ιστορίας τους και του πολιτισμού τους...
Την στιγμή που το θένκς, το σόρι και το οκέι κυριαρχούν…
Την στιγμή που τα ελληνόπουλα εδώ και δεκαετίες μεγαλώνουν με σαβουροτροφές…
Την στιγμή που ακόμα και οι Τούρκοι μαθαίνουν αρχαία ελληνικά…
Το να ανακαλύπτω τέτοια πράγματα μόνο θλίψη μου προκαλεί… Δείτε τον Μπλε Δούναβη, και στο 29ο δευτερόλεπτο σταματήστε το βίντεο για να δείτε την αρχαία ελληνική κολώνα.